Не ковідом єдиним. У Рівненському районі дітей вакцинують від поліомієліту. Нагадаємо, у селі паралізувало півторарічну дівчинку, вона перестала ходити. Родина багатодітна. У сім'ї 10 дітей. Всі нещеплені. Вірус знайшли ще у шістьох, але він поки ніяк не проявився. У регіоні оголосили надзвичайну ситуацію. В області будуть вакцинувати всіх дітей до 5 років від поліо. Почали з Великоомелянської громади. Щоправда темпи повільні. Отримали щеплення тільки 30 відсотків дітей. Бо батьки відмовляються. Чому так, вирішили з'ясувати медики і організували зустріч з батьками. Були на ній і наші кореспонденти.

Тому у цю громаду приїхали спеціалісти Рівнського центру контролю та профілактики хвороб. Спілкуючись з людьми прагнули змінити їх погляди на вакцинацію. Бо ж у 50-60 роках на Рівненщині фіксували по декілька сотень паралітичних форм поліомієліту. Після появи вакцини у 63 році та масової вакцинації кількість захворілась зменшилась, потім поліо взагалі не фіксували. Тож після випадку захворювання півторарічної дівчинки в Великій омеляні вирішили вакцинували додаткової оральної дозою усіх діток до 5 років.

У Великоомелянській територіальній громаді нині є близько пяти десятків дітей,які не мають взагалі жодної дози вакцини від поліомієліту. А було ще більше. Цей спалах деяких батьків налякав та змусив змінити своє рішення.

Та таких батьків поки меншість. Поговорити зі спеціалістами прийшло не так вже і багато людей. Чимало родин, які щеплюють дітей згідно графіку не хочуть робити додаткові щеплення і це впливає на загальну статистику.

Спеціалісти ж переконують, якщо щеплення дитині згідно графіку зробили менш ніж місяць тому, додаткова вакцина їй непотрібна. В усіх інших випадках, додаткова доза має бути зроблена. Тож вакцинальну кампанію продовжуватимуть і надалі. В ідеалі має бути 95 відсотків щеплених дітей.

Вже сьогодні спеціалісти центру поїдуть на зустріч із представниками Грушвицького старостинського округу. Упродовж трьох місяців у громаді мають вакцинувати майже три сотні дітей до 5 років. А потім всіх дітей такого віку в області.

Читайте також: Кількість бажаючих вакцинуватися у Рівному зростає: вчора щепилася тисяча людей