Він має з'явитись біля входу у будівлю обласної поліції. Знак пропонують зробити у формі хреста з ангелом. Якщо говорити про нашу область - то більше ста тисяч людей зазнали репресій. Багато загинули. Додому повернулись одиниці. Але вони є і готові розповісти свою історію. Яна Євтушок продовжить.

І досі з болем у серці Надія Марківна згадує своє життя в радянські часи. У 1949-му вона потрапила у в'язницю, через те, що писала вірші. Жінку засудили на 25 років, 4 з яких вона відсиділа.

Ще будучи 15-річним підлітком її разом із сім'єю репресували до Сибіру у Москвітіно, Амурської області. Родина була змушена проживати в бараці і працювати в полях. За межі села нікого не випускали.

В Україну жінка повернулась у 59-ому. Втім, своєї домівки пані Надія вже не застала. Бо на місці будинку залишились руїни. Наразі в архіві зберігається справ аж на 14 тисяч сімей з Рівненщини. Радянська влада без суду й слідства вивозила до Сибіру та Казахстану. Майно цих людей конфісковували, багато із них уже й не повернулися додому. Людей вивозили просто за те, що вони українці.

У Рівному встановлять пам’ятник тим, хто постраждав від політичних репресій. За задумом архітекторів пам’ятний знак стоятиме біля одного із входів у будівлю обласної поліції. Для цього кілька секцій паркану демонтують, а сам монумент буде трохи повернутий, щоб його краще було видно не тільки з вулиці Пушкіна, а й з вулиці Хвильового.

Наразі ескіз майбутнього пам'ятника вже готовий. Його спорудять із вапняку. Заввишки монумент сягатиме більш як 3 з половиною метри.

До слова, наразі ще триває обговорення, де саме стоятиме знак. Можливо, навпроти входу у поліцію. Пам'ятник ще не почали споруджувати. Роботи над ним почнуть найближчим часом. Рівняни, швидше за все побачать його вже у наступному році.

Читайте також: У Рівному відбулася "мовчазна хода" проти торгівлі людьми