На Рівненщині через можливий спалах поліомієліту впродовж 90 днів хочуть вакцинувати всіх дітей до 5 років включно. Нагадаємо, минулого тижня з цією хворобою до лікарні потрапила півторарічна дівчинка. Тож екстрену додаткову вакцинацію проводимитуть усім дітлахам області, а невакцинованих не допускатимуть до навчання. Про це повідомив головний санітарний лікар України під час обласного комісії ТЕБ і НС. Подробиці - далі у сюжеті.

Рівненська обласна дитяча лікарня. Саме тут перебувала півторарічна дівчинка, яку паралізувало внаслідок зараження поліомієілітом. Це хвороба, яка з неймовірною швидкістю вражає нервову систему. Передається побутовим та повітряно-крапельним шляхом. Востаннє її фіксували в нашій області ще в 2004 році.

Сам інцедент трапився майже тиждень тому в Великій Омеляні, що у Рівненському районі. У родині - 10-ро дітей. Всі невакциновані. Вдалось з'ясувати, що щонайменше шість дітей з сім'ї - є носіями цього захворювання. Виявлений випадок поліомієліту на Рівненщині кваліфікували як надзвичайну ситуацію біологічного характеру обласного рівня, через це вакцинуватимуть усіх дітей до п'яти років. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін після засідання обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Рівному.

Епідеміологічне розслідування ще проводиться. Якщо батьки з тих, чи інших причин відмовляться від щеплень, то їх дітей не буде допущено до навчання.

Внаслідок лабораторного досідження - вдалось з'ясувати, штам поліовірусу є ідентичним до того, що нині циркулює в Афганістані та Таджикистані. Саме, тому за однією із версій - вірус в Україну завезли.

Перший тур вакцинації дітей буде відбуватись відсьогодні і до 22 жовтня. Для того, аби унеможливити поширення небезпечної недуги, усю малечу віком до 5 років планують вакцинувати впродовж трьох місяців.

Читайте також: У Великій Омеляні від поліомієліту вакцинують дітей (ФОТО)