Голова обласної ради Сергій Кондрачук хоче, аби йому компенсували з обласного бюджету відрядження в Сполучені Штати Америки. Там він перебував більше тижня із міським головою Рівного Олександром Третяком. Вони побували у Вашингтоні, Сан-Франциско і не тільки. Чи справді поїздку можуть фінансувати за бюджетні гроші та якого результату від неї очікувати - далі у сюжеті.

Вашингтон, Сан-Франциско, Сакраменто. Наприкінці вересня в цих та інших американських містах побували голова обласної ради Сергій Кондрачук та міський голова Рівного Олександр Третяк. Свою поїздку вони називають робочим візитом. Про це обоє звітували на фейсбук-сторінках, ділилися враженнями після спілкування з конгресменами, послами, сенаторами та дипломатами. Писали про інвестиції, співпрацю та продуктивні зустрічі. До прикладу, Сергій Кондрачук презентував Інвестиційний паспорт Рівненщини Міністерству торгівлі США. Ознайомив його представників із конкурентними перевагами нашого краю. Каже, є чимало напрямків за якими Рівненщина може співпрацювати із бізнес компаніями штатів.

Додає, говорили також про сільське господарство, виробництво техніки і не тільки. А ось коли очікувати якийсь результат від цих розмов - голова облради не уточнює. Сергій Кондрачук підсумував, що є ряд попередніх домовленостей. Адже провів презентацію області Торгово-промисловій палаті, Міністверству торгівлі, фінансовим компаніям та недержавним інституціям. Пояснює, візит був не для того, аби привезти гуманітарну допомогу, а для того, аби налагодити довгострокові стратегічні стосунки.

Проте, якщо візит був офіційним, для громади важливе підтвердження того, що контакт відбувся, пояснює політолог Михайло Мозоль.

Вочевидь, на відрядження Олександр Третяк та Сергій Кондрачук витратили тисячі доларів. Лише сім перельотів, які здійснили високопосадовці, обійшлися кожному в 44 тисячі гривень. Виникає запитання - хто ж профінансував заокеанське відрядження. Сергій Кондрачук повідомив, що проситиме компенсацію з обласного бюджету.

Якщо підрахувати, це трохи більше 70 тисяч гривень. Для того, аби всю суму чи певну частину компенсували з бюджету - голова має надати відповідні документи.

Терміни доволі стислі, тож Сергій Кондрачук вже мав би подати необхідні документи для відшкодування коштів. Ми хотіли поспілкуватися і з міським головою Рівного - Олександром Третяком. Дізнатися яку користь для міста принесе це відрядження, а також хто фінансував його поїздку і скільки міський голова витратив. Проте, домовитися про коментар із ним не вдалося. Хоча раніше сам же Олександр Третяк закликав своїх підлеглих реагувати на запити ЗМІ.

Читайте також: У Костополі батьки учнів пікетують проти дистанційного навчання