За два тижні у Рівному має розпочатися опалювальний сезон. Але скільки рівняни будуть платити за тепло, досі невідомо. Днями тепловики заявили про новий тариф, який майже удвічі більший, аніж у попередній рік. Його називають обґрунтованим. У той час представники уряду гарантують, що тарифи для населення не мають збільшуватися. То скільки платитимуть рівняни, дивіться далі у сюжеті.

У Рівному має зрости тариф на тепло та гарячу воду. Минулорічна сума за тепло у платіжках рівнян складала 1913 гривень за гігакалорію. Востаннє цей тариф переглядали у 2019 році. Якщо порахувати лише зростання ціни на газ, його розподіл та електроенергію то він має зрости чи не удвічі, кажуть тепловики.

Крім того, непрогнозовано зросла і вартість комплектуючих, які використовують під час ремонтних робіт, говорять у теплоенерго.

Остання цифра, яку у міській раді оголошували представники Рівнетеплоенерго 3 тисячі 290 гривень за гігакалорію на тепло для населення. 30 вересня на президії Конгресу місцевих та регіональних влад Президент України наголосив, що у цьому опалювальному сезоні вартість тепла та гарячої води не має зрости для населення. Уряд погасить борги з 2016 до 2021 років. А от цьогоріч, різницю мають компенсувати на місцях.

Бо за найскормнішими підрахунками тепловиків потрібна сума у 300 мільйонів гривень. А це більше аніж, увесь бюджет розвитку міста. Тому кажуть, єдиний спосіб у майбутньому уникнути зростання тарифу, чи не основною складовою якої є ціна на газ, це створення котелень, на біопаливі. На вулиці Макарова у котельні вже триває облаштування твердопаливної генерації, яка має запрацювати вже наприкінці грудня.

В перспективі, з усіх 29 котелень міста на чотирьох плануують облаштувати такі твердопаливні генерації. Перемовини з містом ведуть. Та це плани на майбутні опалювальні сезони. Нині ж з технічної сторони місто хоч і готове до опалювального сезону, однак точної цифри, скільки рівнянам обійдеться тепло у домівках, досі немає.

Читайте також: Рівненщина вже відповідає помаранчевій зоні карантину