У Рівненській ОДА відбулось перше засідання обласної комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах під головуванням заступника голови ОДА Людмили Шатковської.

На розгляд комісії було винесено розрахунки різниці в тарифах та підтвердні документи щодо 6 підприємств житлово-комунального господарства області.

«29 серпня набрав чинності Закон України № 1639 «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу». Документом передбачено відшкодування заборгованості з різниці в тарифах на послуги підприємств теплопостачання та водопостачання за рахунок держбюджету», - зазначила Людмила Шатковська.

Вона нагадала, що Законами України «Про ціни і ціноутворення», «Про теплопостачання» визначено, що тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Якщо ж тариф нижчий від економічно обґрунтованого розміру, орган, що затверджує тариф, має відшкодовувати підприємству різницю між такими розмірами.

Директор департаменту ЖКГ, енергетики та енергоефективності ОДА Володимир Пшеюк акцентував на тому, що протягом тривалого періоду, органами, уповноваженими затверджувати тарифи (ОМС та НКРЕКП), затверджувались тарифи, які не покривали фактичних витрат підприємств у 2016-2017 роках. Таким чином накопичувалась заборгованість з різниці в тарифах.

З метою стабілізації фінансового стану таких підприємств Уряд взяв на себе зобов’язання відшкодувати таку різницю в тарифах.

За результатами засідання для КП «Здолбунівкомуненергія», КП «Комбінат комунальних підприємств», КП «Дубнокомуненергія», КП «Радивилівтеплосервіс», РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» та ТОВ «Рівнетеплоенерго» узгоджено обсяг заборгованості з різниці в тарифах для населення та організацій і установ, що фінансуються з державного та/або місцевого бюджетів в загальній сумі 463,6 млн грн, в т.ч.: 359,9 млн грн для підприємств теплоенергетики та 103,7 млн грн для організацій водопровідно-каналізаційного господарства.

Копії протоколів засідання обласної комісії з узгодження різниці в тарифах направлені Міністерству розвитку громад та територій України для подальшого опрацювання.

Читайте також: Жителі Рівненщини можуть долучитися до конкурсу від "Вікіпедії"