На кордоні України визнають недійсними ковідні сертифікати. Про це нашим журналістам повідомили рівненські сімейні лікарі. Медики зазначають, до них масово звертаються рівняни, яких не пропускають через український кордон. Мовляв, ті сертифікати, які їм видають у лікарнях не підтверджують вакцинацію громадян. Чому? Розкаже Яна Євтушок.

Чи не щотижня до Галини Фурик звертаються пацієнти з однією і тією ж проблемою - недійсні ковідні сертифікати. Рівняни масово скаржаться, що їх не пропускають через український кордон.

Сертифікати жовтого та зеленого зразка дійсні лише в додатку "Дія". Втім, ті, які видають сімейні лікарі теж можуть бути використані для подорожей за кордон. Такий документ можна отримати лише в паперовій формі в сімейного лікаря чи в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я.

З такою проблемою стикаються й інші сімейні лікарі. Кажуть, випадки скарг щодо сертифікатів від пацієнтів почастішали.

Очільник медицини в області Олег Вівсянник запевнив, що Міністерством охорони здоров'я дозволяється видавати людям сертифікати чорно-білого зразка. Оскільки, за кольором вони поділяються умовно, задля того, щоб визначити термін дії цього документу.

До слова, сертифікат чорно-білого зразка, що видають в медичних закладах є дійсним як на території України, так і для закордонних подорожей. Тож, якщо прикордонники відмовляють людям у виїзді з країни, власники таких сертифікатів мають право звернутися до правоохоронних органів.

Читайте також: Сарненська лікарня більше не приймає пацієнтів з ковід