У Рівненській області змінюють підхід до визначення потреб на ринку праці. До цієї роботи залучатимуть провідних науковців області.

Про це йшлося на засіданні наукової ради Рівненщини.

«На сьогодні в області 465,8 тисяч зайнятих осіб та 48 тисяч безробітних. При цьому, починаючи з 2020 року рівень безробіття в області вперше за всю її історію став меншим, ніж в середньому по Україні. Зокрема, на сьогодні він становить 9,5 відс. при 9,9 відс. по Україні. Разом з тим, наша область є однією з найбільш перспективних щодо майбутніх трудових ресурсів у зв’язку із відносно високою народжуваністю в регіоні», - презентував аналітику директор департаменту економічного розвитку та інвестицій Рівненської ОДА Костянтин Мокляк.

Головна мета - зменшити безробіття та зробити все, аби жителі Рівненщини не виїжджали за кордон і залишалися біля сім'ї. І робота в цьому напрямку вже ведеться. Так, з ініціативи голови ОДА Віталія Коваля діє координаційна платформа для роботодавців та працівників – «Rivne work hub». Її завдання - оперативне вирішення питань підготовки кваліфікованих кадрів відповідно до потреб місцевого бізнесу.

До слова, найбільшими роботодавцями в області є промислові підприємства, заклади освіти та охорони здоров’я. Дещо менша кількість офіційно найманих працівників, а відповідно, і можливих вакансій, у транспорті та торгівлі. Потребує додаткового дослідження питання впливу на ринок праці відтоку робочої сили за кордон.

Тому, додав Костянтин Мокляк, важливо, аби науковці Рівненщини долучилися до аналізу ринку праці.

Депутат Рівненської обласної ради, заступник голови наукової ради, доктор економічних наук, професор НУВГП Світлана Левицька зазначила, що, передусім необхідно систематизувати інформацію про розробки науковців регіону. Такі дані стануть в нагоді для підготовки фахових пропозицій до проектів регіональних програм, зокрема, нової програми зайнятості населення.

Начальник управління освіти і науки ОДА Петро Коржевський додав, що важливо забезпечити середньострокове планування потреб ринку праці, адже навіть у великих роботодавців відсутня своя кадрова стратегія. При цьому варто створити такі умови для молоді, аби вони залишалися на батьківщині.

Також науковці Рівненщини долучаться до підготовки проєкту обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2022 - 2026 роки.

 

Нагадаємо, що до складу наукової ради Рівненщини увійшли провідні науковці університетів області, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації з питань науки, освіти, економічного та агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, а також територіального представництва Державної інноваційної фінансово-кредитної установи.

Про це йдеться на сайті Рівненської ОДА

Читайте також: На Рівненщині завтра зберуться релігійні лідери України: говоритимуть про сімейні цінності