Поверніть "Русану" місту. Сьогодні у рівненському суді розглянули справу, щодо повернення історичної будівлі на вулиці 16 Липня, так званої "Русани", у власність громади. Для цього місто хоче розірвати договір оренди. Суди тривають вже пів року. Спершу господарський суд Рівного прийняв рішення на користь орендаря, ТОВ " Русана Плюс". Тому представники міської влади - пішли в апеляцію. Бо нині будівля занедбана, а орендар не виконує умови договору і не покращує стан пам'ятки архітектури, якій більше двохсот років. Представник орендаря усе це заперечує. Дмитро Тригубець продовжить.

 "Зберегти, не дамо знищити!" та "збережемо історичне Рівне" - з такими гаслами небайдужі зібрались біля апеляційного господарського суду у Рівному, аби висловити свій протест щодо дій орендаря будівлі на 16 Липня, більш відомої як "Русана". Це приміщення - нововиявлена пам'ятка історії місцевого значення з понад 200-річною історією.

Ще у квітні, в першій інстанції у суді, місто намагалось скасувати договір оренди. Адже фірма-орендар згідно домовленості мала б покращити стан будівлі, однак як ми можемо бачити зараз - її стан бажає кращого.

Однак у господарському суді, ще у червні - місто справу програло. Саме тому, сьогодні відбулась спроба номер 2. Десяток людей прийшли сьогодні під суд вже другої, апеляційної інастанції - аби феміда врахували інтереси рівнян. А пам'ятка історії повернулась у власність громади.

Сторони у суді обмінялись аргументами. Представник відповідача стверджував що умови договору виконуються, а реконструкції заважає аварійний стан приміщення.

На думку людей - будівлю навмисно доводять до такого стану. Аби пізніше мати змогу розпоряджатись орендованим майном на свій розсуд. Це підтверджує і паралельний судовий процес. Тривалий час фірма-орендар намагалась через суд скасувати рішення влади, та забрати у будівлі статус історичної пам'ятки. Вирішиться все вже наступного судового засідання. Його перенесли - адже необхідно провести відповідну експертизу, яка і покаже на чийому боці правда.

У разі виграшу у апеляції, міська влада буде шукати більш відповідального орендаря та менеджера. Або ж залучатимуть іноземні гранти - розповіла заступниця міського голови Рівного з гуманітарних питань. Все аби облаштувати у нині занедбаній будівлі-пам'ятці, справді історико-культурний простір.

А наступне засідання у справі відбудеться вже 28 вересня, саме тоді і вирішиться доля "Русани", яка нині з дірявим дахом, тріщинами у стінах та забитими фанерою вікнами.

Читайте також: «Цифра в кишені» йде в громади Рівненщини