Не можуть знайти квартири та роботи. Роми оселилися біля водойми у Рівному, поставили намети, облаштували побут та живуть там із дітьми. Пояснюють, тут вони тимчасово, самі приїхали із Закарпаття, а в Рівному заробляють. Спочатку на журналістів реагували агресивно та потім все ж розповіли про своє життя та труднощі з якими стикаються. Де заробляють роми у Рівному та чому вони приїхали - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

У Рівному, на березі Усті оселилися роми. Декілька тижнів тому місцеві помітили намети. Як згодом стало відомо, тут зупинилися гості із Закарпаття. Цим неабияк стурбовані місцеві. Адже раніше на цьому місці було місце, де люди відпочивали або гуляли із дітьми.

За словами місцевих, останнім часом фіксували факти крадіжок. Тому й почали переживати. Але стверджувати, що роми вчинили злочин теж не можуть. Ми вирішили поспілуватися із людьми, які живуть в ось цих наметах. Журналістів зустрічали агресивно, з лайкою, погрозами, навіть діти почали кидатися гілками та камінням. Але згодом, роми підпустили нас ближче та навіть розповіли про умови в яких змушені жити. Ось тут вони кип'ятять питну воду із джерела. Дітям купують в магазині. Біля наметів ми помітили миючі засоби, кухонне приладдя та газовий балон. Роми розповіли, що живуть тут місяць, самі приїхали із Закарпаття заробляти.

Чоловік не хоче показувати своє обличчя, але заробітку не приховує. Каже, в Рівному вдається заробляти близько 30 тисяч гривень на місяць. А це, до речі, п'ять мінімальних зарплат. Попри це, роми живуть на вулиці, у наметах. Адже пояснюють, квартири їм здавати відмовляються, саме через національність. Пояснюють, жити в таких умовах вимушені.

Роми кажуть, хочуть, аби міський голова якось посприяв у пошуку житла.

Обіцяють вчасно платити і дотримуватися порядку. Але кажуть, наврядчи хтось захоче здавати їм в оренду житло. Ми звернулися за коментарем у міську раду. Відповіли, що переселення ромів не в їхній компетенції. Пояснили, займаються лише дітьми.

Окрім, житлового питання в ромів є ще й проблема з роботою. Офіційно на роботу не хоче брати ніхто. Хоча, чоловік з яким ми спілкувалися каже, вони мають паспорти та інші документи. Сюди він приїхав із дружиною та трьома дітьми. Із ними інші роми, також з малечею. Поки батьки заробляють, діти в школу ходити не можуть. Бо вчаться на Закарпатті. Проте, роми кажуть, хочуть іншого життя. Але для цього перш за все повинна припинитися дискримінація.

Роми не приховують, є й такі, що крадуть або просять гроші. Проте, вважають не можна називати злодіями кожного представника ромської національності. Це їх ображає. До слова, за приниження національної честі та гідності передбачена відповідальність. Про це йдеться в 161 статті Кримінального кодексу. І саме за цією статтею поліція відкрила кримінальне провадження проти Олександра Третяка. Міський голова в ефірі місцевого радіо сказав таку фразу:

"йде до того, що ми зробимо радикально: всіх запакуємо в автобус і вивеземо в їхнє рідне Закарпаття"

Кримінальне провадження досі не закрите.

Якщо доведуть, що в таких висловлюваннях є ознаки кримінального правопорушення, Олександру Третяку загрожує обмеженням волі на до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади. Щодо ромів, в поліції додають, що на лінію 102 з липня надійшло 61 повідомлення. Про ситуацію на мікрорайоні Північний знають. Але люди, які живуть там в наметах нічого не порушують. Самі ж роми стверджують, що планують пробути там ще близько місяця. А далі повернуться на рідне Закарпаття.

Читайте також: Машина згоріла за 5 хвилин: подробиці пожежі у Рівному (ВІДЕО)