Рівненські суди буквально завалені справами, їх не встигають розглядати. А в деяких взагалі нікому працювати. В області тотально бракує служителів Феміди. Чому виникла така проблема? Дізнавалась Яна Євтушок.

 Олександра Жуковська нині єдина суддя у Дубенському міськрайонному суді. Бо другий - наразі у відпустці, решта - звільнились ще 5 років тому. Служителька Феміди щодня самостійно розглядає десятки справ усіх категорій.

22 вересня 2016 року судді називають своєрідним чорним днем в історії України. Тоді, одночасно звільнилось понад 2000 служителів Феміди. Бо не захотіли проходити відповідні іспити. Відтак ті, хто залишився на посаді не встигають розглядати стоси справ.

Через брак суддів справи щоразу переносяться. Обвинувачені можуть роками сидіти без вироку. Як у випадку з Павлом Глобіним та Павлом Матюком. Чоловіків підозрюють у жорстокому вбивстві рівнянки Зінаїди Римчук.

Обидва злочинці вже 9 років безвилазно знаходяться у СІЗО. Щоразу засідання по цій справі переносяться. Усе через ряд причин, однією з яких є і дефіцит суддів.

У Рівненському районному суді ситуація трохи ліпша. Тут за штатним розписом є 9 суддів. Тож один служитель Феміди в рік розглядає близько 400 справ.

15 суддів п'ять років тому звільнилося і в Рівненському апеляційному суді. До того ж, кількість проваджень щоразу збільшується. Через що справи судді змушені призначати на 2022 рік.

Щоб судова система запрацювала потрібна вища кваліфікаційна комісія суддів. В Україні її зараз немає взагалі. Суддів призначають за рекомендаціями колишньої, уже розформованої. Нову комісію створити не можуть. Бо до законодавства внесли зміни, і щоб її сформувати треба міжнародних представників. Однак, коли це буде - не відомо. 

Читайте також: На Рівненщині запрацював оновлений кінологічний центр