Непридатна для вживання вода. У селі Мощони Гощанської громади поблизу будинків підприємство почало залишати добрива, окрім цього землю регулярно обробляють хімікатами. Місцеві неабияк хвилюються за якість питної води. Мешканка села Мощони завезла зразок на аналіз. Що там виявили та чому воду не можна пити - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

 

Непитна вода. У селі Мощони Гощанської громади немає водопроводу. Місцеві користуються лише власними колодязями. Та останнім часом вони неабияк почали хвилюватися за якість води. Вважають, підприємтсво забруднює поля, відтак можуть постраждати і люди.

Лікар з гігієни праці обласного лабораторного центру каже, така ситуація нині поширена. Нітрати свідчать про старе азотне забруднення. Тож добрива, залишені підприємством минулого тижня, наврядчи якось вплинули на воду. Принаймні, станом на зараз.

Причин може бути багато. Однак, вода для питття і справді непридатна. Категорично заборонено пити її дітям до трьох років, а також літнім людям із хронічними захворюваннями. До прикладу, пані Марія і без досліджень вже три роки, як відмовилася від води з власного колодязя.

Як повідомила староста громади, уже завтра, 18 серпня, у село приїде Держпродспоживслужба відбирати проби води. В одному із колодязів нітрати вже точно є. Тож ми вирішили поцікавитися у очільниці громади, як вона планує вирішити проблему.

Проте, є й інший варіант. У лабораторному центрі порадили почистити колодязі і встановити фільтри. З місцевого бюджету гроші на це наврядчи виділять, а за власні кошти провести такі роботи зможе не кожен житель села.

Читайте також: Велотрампліни, шашлики та розваги: чому "єврейку" у Рівному не доглядають? (ВІДЕО)