Держекоінспекція завершила дослідження ґрунтів, відібраних біля «Рівнеазоту», де 20 липня сталася аварійна ситуація. Проби відбирали одразу після викиду забруднюючих речовин і на наступний день після аварії. Знайшли - азот та нітрати.

Перевищення вмісту нітратів та азоту амонійного. Держекоінспекція дослідила зразки ґрунту, відібрані біля «Рівнеазоту». Нагадаємо, там 20 липня сталася аварійна ситуація. Через розрив труби в повітря потрапили нітрозні гази. Проби відібрали одразу після викиду, а також наступного дня після аварії. Результати повідомив голова Держекоіспекції Андрій Мальований на своїй сторінці.

Отож, за 500 метрів від заводу перевищення по нітратах - в 10 разів. Окрім цього перевищення є і поблизу сіл Зелений Гай, Грушвиця, Верхівськ та Городок. В зразках з обласного центру, крім нітратів виявили ще й перевищення вмісту азоту амонійного в 1,3 рази. Зокрема, при в‘їзді в місто з боку Луцького кільця. Якщо в ґрунті - нітрати, то що з повітрям? Ми вирішили поцікавитися у Гідрометцентрі. Адже вони відбирають проби повітря в трьох частинах міста.

Головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов каже, ці грунти були забрудненні і раніше. Пояснює, забруднень повітря чи грунтів пов'язаних із діяльністю "Рівнеазоту" не фісували.

У Державної екологічної інспекції Поліського округу теж схиляються до того, що це результат діяльності сільськогосподарських підприємств, а не "Рівнеазоту". Проте, з'ясувати точно, держекоінспекція невідомо чи зможе.

Анатолій Петрук додав, зараз триває позапланова перевірка щодо цього інциденту. Коли вона закінчиться - зможуть прокоментувати результати.

Читайте також: Наслідки аварії на "Рівнеазоті": у ґрунті зафіксували перевищення показників нітратів та азоту (ВІДЕО)