Базальтове озеро, яке стало справжньою туристичною родзинкою Рівненщини, ризикує перетворитись на смітник. У лісовій смузі по лінії берега одне за одним з'являються стихійні сміттєзвалища. А туристів та відпочивальників з кожним роком приїздить усе більше. Чому з'явилась така проблема зі сміттям та кому доводиться її вирішувати - дізнавався Дмитро Тригубець.

Вистачає сміття і на головному пляжі. Саме тут чи не найбільше відпочивальників. Сюди люди приїздять цілими сім'ями. Завдяки концентрації мінералів вода тут кришталево чиста і прозора з помітним смарагдовим відтінком. Тому й не дивно, що Базальтове озеро, яке вже давно стало туристичною родзинкою Рівненщини, з кожним роком приваблює все більше людей. Однак як можна помітити, своє сміття вивозять з собою далеко не усі.

Обійшовши частину прибережної лісової смуги, де часто відпочивальники зупиняються в палатках чи автомобілях, сміття можна помітити майже всюди. Подекуди вже навіть з'являються і цілі звалища. Олексій приїхав з Рівного. Каже, буває тут частенько. Якщо проблем із сміттям тут вистачало завжди, то такої кількості як зараз - ще не було ніколи.

Наразі територія кар'єру перебуває у постійному користуванні одного з підприємств, яке тут видобуває камінь. Та й офіційно купатись тут заборонено. Попри це, спільними зусиллями не так давно тут було облаштовано місце для парковки, адже до того відпочивальники лишали свої автівки вздовж проїжджої частини. На думку людей, найкращим вирішенням проблеми було б облаштування відпочинкової зони, з сміттєвими баками та відповідною інфраструктурою. Готові навіть платити гроші.

Базальтове озеро знаходиться неподалік однойменного села. Воно належить до Головинської територіальної громади. Вирішення проблеми з стихійними звалищами сміття лежить на плечах місцевих мешканців. За словами голови територіальної громади, вони регулярно ініціюють толоку та всією громадою прибирають сміття.

Наступну толоку планують провести до Дня Незалежності 24 серпня. За словами голови громади, під час таких заходів - відходи вивозять "камазами". Це певно найкраще характеризує рівень свідомості наших громадян, а особливо - повагу до власної природи. Якщо таке відношення не зміниться, то перлина нашого краю, яка вабить до себе жителів й інших областей - ризикує перетворитись у смітник. Аби цього не сталось, варто лише забрати із собою усе те, що і привіз.

Читайте також: На Базальтових стовпах відпочивальники продовжують смітити (ВІДЕО)