Учора новина про аварію на "Азоті" вразила Рівненщину. Стався витік газів, що було помітно навіть неозброєним оком. Нині фахівці не припиняють досліджень. Частина людей заспокоїлись, інші переконані - можуть бути негативні наслідки. Наші журналісти поспілкувалися із науковцями та лікарями, зібрали усі деталі інциденту. Отож, що трапилося на "Рівнеазоті" та як це може вплинути на кожного з нас - у сюжеті Анастасії Ковальчук.

Переполох на "Рівнеазоті". Пожежа, вибух та ледь не кінець світу. Спочатку було чимало версій того, що трапилося на підприємстві. У соцмережах користувачі поширювали десятки фото і відео із помаранчевою хмарою, люди телефонували один одному і закликали зачиняти вікна. В цей час ми прибули на підприємство. Ще до того як з'їхалися рятувальники, екологи, поліцейські та чиновники найвищого ранку. Тоді працівники якраз виходили з підприємства. Ситуацію коментували неохоче.

Цікаво, що більшість людей виходили з підприємства в масках і перебували в них на вулиці. Аргументували це загрозою коронавірусу. Хоча, зараз на відкритому повітрі рідко зустрінеш людей в масках. Станом на 17:15 навіть прес-секретар підприємства не міг ані спростувати, ані підтвердити інформацію про витік газу. Паніка частково припинилася, коли на підприємстві озвучили офіційну позицію. Розгерметизація трубопроводу. Саме це призвело до витоку нітритних газів.

О 16:50 зупинився п'ятий агрегат в цеху слабоазотної кислоти. З цієї труби викиди потрапили в повітря. За деякий час помаранчева хмара зникла. Проте, новина набула такого розголосу в ЗМІ та соцмережах, що на Рівнеазот приїхали і голова облжержадміністрації, і міський голова Рівного, представники силових структур і не тільки. Віталія Коваля запросили оглянути підприємство. А ось журналістів всередину не пустили.

Журналісти поцікавилися у голова правління "Рівнеазоту", чи понесе хтось із працівників відповідальність за витік газів. Вочевидь, ні.

Михайло Заблуда додає, всі дії, які здійснював персонал були правильними. Чому відбулася розгерметизація труби - на підприємстві будуть з'ясовувати. Щодо якості повітря головний санітарний лікар області зазначив, у Рівному та в Городку, де розташоване підприємство, всі показники якості в межах норми. Після інциденту ми поспілкувалися із незалежним експертом. Кандидаткою хімічних наук. Того дня вона відчула в Рівному характерний запах. Точно знала так пахне оксид азоту. Про те наскільки це небезпечно - згодом. Хоч екологи та чиновники запевняли, що ситуація під контролем. До найгіршого - готувалися.

До лікарів ні в день витоку газу, ні наступного дня - не зверталися. Про постраждалих працівників підприємства не повідомляють. Хоча, теоретично жертви могли бути.

У великих кількостях такі викиди викликають порушення органів дихання або ж зміну складу крові. У невеликих - хіба що задуху. Того, що могли бути постраждалі не виключає і Галина Мартинюк - кандидатка хімічних наук.

Нітрозні гази, які люди бачили над "Рівнеазотом", хіміки називають лисячим хвостом. Ці речовини важчі за повітря, тому високо піднятися не можуть.

Про кислотні дощі попердив і Український гідрометеорологічний центр. Тож найближчим часом без парасолі перебувати під дощем не варто. Такі опади небезпечні і для рослин. Вони можуть жовтіти або ж засохнути. Не виключено, що це вплине і на врожайність. Люди до цього ставляться по-різному.

 

Читайте також: Замовчували ситуацію: чим закінчилась міська комісія ТЕБ та НС щодо аварії на "Рівнеазоті" (ВІДЕО)