Стелу "Героїв Радянського Союзу" - демонтують. Бюрократичний процес може тривати більше року, проте на відповідному рішенні зійшлись члени консультативної ради. Також до переліку об'єктів, які змінять своє місце дислокації, увійшли пам'ятники Олеко Дундичу та Миколі Богомолову. Адже вони містять елементи забороненої радянської символіки. З подробицями, Дмитро Тригубець.

П'ятикутні зірки і прізвища Ватутіна, Жукова та Кузнецова. Все це згідно з законом про декомунізацію мали б прибрати зі "Стели Героїв Радянського Союзу", яка до слова, знаходиться у самому центрі Рівного.

А знести так просто не вийде, адже ця стела стоїть на обліку, як пам'ятка історії місцевого значення, саме тому її і не демонтували ще п'ять років тому після прийняття закону "Про засудження комуністичного режиму в Україні та пропаганди його символіки". Однак невдовзі все може змінитись. Сьогодні відбулась консультативна рада з охорони культурної спадщини в Рівненській облдержадміністрації: її учасники пропонували свої варіанти вирішення проблеми, однак зупинились на демонтажі.

Однак процес демонтажу може затягнутись не на місяці, а на роки. Адже потрібно виготовити проєктно-кошторисні документації та погодити цей процес з Міністерством культури, за яким буде останнє слово.

Також члени координаційної ради підтримали питання щодо перенесення та перепоховання могил та пам'ятників Олеко Дундича та Миколи Богомолова на одне з історичних кладовищ міста. Пам'ятник Богомолову, який воював проти військ Української народної республіки, стоїть на вулиці Петра Могили, неодноразово зазнавав вандалізму, проте не всі рівняни підтримують рішення щодо його перенесення.

До слова, на даному пам'ятнику також є радянська символіка. І це при тому, що він стоїть у сквері, який названо на честь Українських добровольців. Консультаційна рада підтримала як демонтаж стелли так і перенесення даних пам'ятників, однак на скільки цей процес може затягнутись - навіть невідомо.

Щодо пам'ятників, то для них уже активно шукають місце на одному із історичних кладовищ міста.

Читайте також: У Рівному вирішують долю могил та пам'ятників радянських командирів