Забруднене повітря. У порівнянні з минулим роком, у Рівному погіршився стан повітря. Це стало відомо, завдяки спостереженням лабораторії центру з гідрометеорології. Фахівці дослідили, що показники останнім часом суттєво змінилися. Отож, чим сьогодні дихають рівняни - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

Фенол, флористий і хлористий водень. Ці речовини небезпечні для людського організму. І саме їх останнім часом почали все більше виявиляти в повітрі. Погіршення показників чистоти повітря у Рівному зафіксували фахівці лабораторії центру з гідрометеорології. Вони щодня проводять заміри. Спочатку в лабораторії готують трубки, аби дослідити повітря за одинадцятьма показинками.

У спостерігачів є спеціальні термосумки, адже зразки повітря повинні зберігатися при низькій температурі. Зазвичай, о сьомій ранку та сьомій вечора вони вирушають на пункти спостереження. Їх у Рівному - три. Ось, до прикладу, на вулиці Небесної Сотні, поблизу залізничного вокзалу. Такі пункти спостереження встановили більше 40-ка років тому. Їх спеціально розташовували в житловій зоні, поруч із підприємствами і автодорогами. Обладання постійно оновлюють, каже Олена Козаченко. Аби можна було досліджувати всі необхідні показники.

Потім у лабораторії визначають вміст забруднюючих елементів і стає відомо скільки їх було на момент відбору проб. Останнім часом, а особливо в період спеки показники чистоти повітря у Рівному погіршилися. Серед шкідливих домішок почали фіксувати перевищений вміст фтолирстого і хлористого водню та фенолу.

Ситуація суттєво погіршилася саме цього року. Як пояснює Олена Козаченко, справа в тому, що раніше діяв карантин. Підприємства працювали в іншому режимі, також діяли обмеження щодо транспорту. Відтак, на певний період місто очистолося. А нині рівняни знову змушені дихати не зовсім чистим повітрям. До слова, головним джерелом забруднення зараз є транспорт. Так думають і рівняни. Яких також турбує стан повітря.

Лабораторія гідрометцентру займається лише моніторингом. Як зазначає Олена Козаченко, вони передають дані в Департамент екології та природних ресурсів, управління економіки і не тільки. Тож якось вплинути можуть лише контролюючі органи. До слова, Рівне за рівнем забрудненості нині перебуває на 18 місці серед міст в Україні.

Читайте також: Рятувальники Рівненщини закликають неухильно дотримуватись правил безпеки на водоймах