Відпочинок на свіжому повітрі, сон на сіні та догляд за тваринами. На Рівненщині у селі Почапки стартував унікальний освітній проєкт. З місцевої школи зробили табір. Діти із міста на два тижні потрапляють у сільське середовище. Забувають про блага цивілізації, їздять на екскурсії та вирощують рослини. Що передувало створенню сільськогосподарського табору, на власні очі бачила Катерина Савченко.

Кожне курча у літньому таборі "Назад до села " має своє прізьвисько. Дітвора доглядає за сількогосподарською птицею, оберігає від котів. А ще годують, напоюють та вигулюють. На території школи, яка віднедавна перетворилась на справжній літній табір, пасуть каченят. Доглядають і кролів.

Нині в сільськогосподарському таборі перебуває 15 дітей віком від 9 до 13 років. Вони не лише з нашої області. Пізнавати сільське життя приїхали з Київщини, Хмельниччини, Житомирщини. Переважно міські діти. Валерій вчиться доглядати за тваринами, бо ж у майбутньому мріє стати фермером.

Під час перебування в таборі дітворі відкривають усі секрети життя на селі. Там вчаться вирощувати рослини із насінини, відвідують екскурсії та ферми, пізнають усі процеси вирощення хліба та виготовлення молочної продукції.

У таборі перебувати діти можуть не лише вдень, а і з ночівлею, по побажанню батьків. Втім, режиму дня все ж дотримуються.

А потім сніданок. І він особливо смакує, бо ж до виготовлення продуктів доклали руки самі діти.

Частина першого поверху школи переобладнана у стародавню українську хатину. На стінах рушники, у шафах глечики. Атрибутику збирали усім селом. Шкільні класи нині звільнені від парт. Тут особливі ліжка.

Тимофію 13 років, хлопець з Рівного. Міський житель радо вчиться новому.

Ідея освітнього проєкту та, так званого, літнього табору сільськогосподарського спрямування належить психологу Почапківської школи Ользі Клочко.

Підліткам це неабияк потрібно, каже жінка. До того ж у зв'язку із процесами оптимізації шкільної мережі невідома і подальша доля навчального закладу. Тож це ще одна спроба зберегти приміщення та освітній процес у ньому.

Таку ініціативу підтримують і в управлінні освіті. Хочуть, аби ця ідея ширилася селами та територіальними громадами.

Такі плани і у організаторки. Наприкінці місяця тут має бути новий заїзд дітей. А на наступний рік, мріють переобладнати другий поверх школи для знайомства із сільським життям мам із меншими дітками. 

Читайте також: 50 мешканців Рівненщини вже стали жертвами спеки (ВІДЕО)