У 2020 році на Рівненщині було зафіксовано 6 випадків захворювання на ботулізм. Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Його можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та вчасного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину. В нашій області є 6 флаконів сироватки.

 Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Із 6-ти випадків ботулізму на Рівненщині тогоріч, 5 - спричинила домашня консервація, один - неякісна риба. У 2019 році зафіксували один випадок. Цьогоріч, в області ботулізм ще не фіксували. Втім, медики закликають бути обережними та відповідально ставитися до свого здоров'я.

Читайте також: В яких лікарнях Рівненщини нині лікують від коронавірусу