На Здолбунівщині родина виростила лавандову плантацію. Декілька років тому придбали землю у селі - майже гектар. На ній висадили більше 15 тисяч кущів цієї лікарської рослини. Нині результатами їх праці приїздять милуватись всі охочі. Про секрет незвичного та надзвичайно ароматного лавандового проєкту - далі у сюжеті.

У колишньому Здолбунівському районі віднедавна поля вкрилися фіолетовим килимом, тут рясно зацвіла лаванда. Господиня поля Тамара Горак розповідає, перше поле посадили три роки тому. Цвітіння побачили минулоріч влітку. На власному досвіді вчаться доглядати за вибагливою рослиною.

А ще надзвичайно важливо, каже господиня, розбиратися у сортах лаванди, бо ж вся робота може зійти нанівець.

Кущі англійської вузколистої лаванди, або як її називають лікарської, приваблює туристів. Помилуватися, сфотографуватися та просто відпочити від міської метушні.

Не оминають локацію і столичні гості. Пан Олександр на присадибній ділянці теж вирощує лаванду, втім, звісно, не у таких масштабах.

Аби кущі лаванди виглядали ось так, доведеться прикласти чимало зусиль. Висаджувати "фіолетове золото" у грунт краще напередодні зими. Ділянку обирати максимально сонячну, тоді кущ набуває кулястої форми, не заливати його водою, бо зруйнується коріння. А ще вчасно та в міру стригти лаванду. Тоді вона радуватиме цвітінням двічі на рік. Місцеві не вірили, що замість картоплі чи буряка, на цих землях виросте надзвичайна і корисна рослина.

Ідея створити лавандові поля виникла у родини, бо ж їх син здобуває освіту за напрямком промислова фармація. Тож планували виготовляти лавандову олію.

На цьому полі нині понад 15 тисяч кущів. На самому початку, каже пані Тамара, чіткого плану дій взагалі не було.

А ще аромобомби та сухоцвіт. Пізніше асортимент збільшився. Пропонують людям лавандовий чай та сувеніри. У планах виготовлення меду та мила з використанням лавандової олії. За два з половиною роки у три поля родина вклала півмільйона гривень. Сподіваються, що рано чи пізно їх справа окупиться.

Читайте також: За найкращі результати зі ЗНО учні з Рівненщини щомісяця отримуватимуть 10 тисяч (ВІДЕО)