370-ту річницю битви під Берестечком відзначили на Рівненщині. Традиційно на території Національного заповідника «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева на Дубенщині - зібралося чимало людей зі всієї України, аби вшанувати героїчний подвиг козаків. Був серед них і наш Павло Невесенко. Зараз він відтворить атмосферу свята.

 

Ранок неділі. Тисячі людей ідуть до Георгіївської церкви на козацьких могилах. Тут відбувається Митрополиче богослужіння та вселенська панахида за участю Митрополита Київського та всієї України Епіфанія. Очільник ПЦУ проводить аналогію між козацькими часами та сьогоденням.

Завітав на урочистості і рівнянин Іван Кур'янік. Прийшов сьогодні з портретом свого покійного товариша Василя Червонія. Згадує 1989 рік, коли разом з Василем вперше відвідали поле Берестецької битви.

По завершення богослужіння триває урочиста хода та покладання квітів до пам’ятника Героям Берестецької битви.

А потому розпочинається святкування: виставки виробів народних умільців, виступи лірників і кобзарів, козацьке таборування. Особливе місце тут займає куліш. Віктор Ніколайчук вже не вперше приїжджає цього дня до Пляшевої. Розповідає, "ми маємо шанувати свою історію".

Тим часом біля Свято-Георгіївського собору відбуваються виступи народних колективів. Тематика козацька.

Приїхало цьогоріч і чимало народних умільців. До прикладу, як і публіцист з Луцька Олександр Середюк. Він вивчає історію та випускає книги про козаків. У цей день згадує козака характерника Мамая.

А це уже козацький табір. І символічний постріл з гармати, як приклад поразки українських козаків, яка тим не менше об'єднала Україну.

Читайте також: На Рівненщині вшанували героїв Берестецької битви (ФОТО)