Фото ілюстративне
Білоруська сторона підписала протокол про спрощений перетин кордону для жителів прикордоння, які хочуть потрапити на збір дикоросів на територію сусідньої країни.

Про це повідомили в Держприкордонслужбі. Раніше про такий перетин домовленості були усними.

Ягоди, гриби, горіхи, лікарські трави та інше жителі прикордонних сіл Сарненського району зможуть збирати на території Білорусі з 1 липня.

Пропускати за ID-карткою не будуть, діятиме лише паспорт-книжка. Також буде обов'язковий температурний скринінг, а під час перетину державного кордону людина зобов'язана бути у масці.

Раніше в Рівненській ОДА повідомляли, що домовленості були про спрощений пропуск в пунктах «Познань», «Березове» та «Дроздинь».

Йдеться про два періоди:

  • з 1 липня по 10 серпня 2021 року (з 06.00 год. до 22.00 год.)
  • з 1 вересня по 15 листопада 2021 року (з 06.00 год. до 20.00 год.) з поверненням на територію України у день перетину державного кордону.

При цьому, за інформацією ОДА, держзбір за перебування і пересування в прикордонній смузі і прикордонній зоні із 2021 року не здійснюється.

 

Для тих, хто пропуску раніше не мав, потрібно було подавати документи для його отримання в Пінський прикордонний загін. У тих, хто отримав такі посвідки у попередні два роки, вони мають бути пролонговані на 2021-й рік.

 

Людей прикордонники пропускатимуть із українським паспортом, довідкою з сільради, самого пропуску та іменної квитанції, яка свідчитиме про оплату за відвідування ландшафтного заповідника "Ольманські болота" у Білорусі.

Читайте також: Рятувальники закликають жителів Рівненщини не провокувати пожежі у природних екосистемах