Землю викуплять олігархи чи іноземці, а селяни отримають копійки - це чи не найпоширеніший міф, який виник внаслідок запровадження легального ринку землі. Нагадаємо, з 1 липня в Україні знімають мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Що це означає, хто зможе купувати паї та у яких масштабах - далі у сюжеті.

В обласній державній адміністрації гамірно. На часі обговорення відкриття ринку землі. Мораторій на відчуження земель сільсуогосподарського призначення приняє свою дію 1 липня. Тож фермери, представники територіальних громад та профільні експерти сіли за круглий стіл. Вже на етапі обговорення законопроекту селяни вороже ставилися до продажу земель сільгосп призначення. Нині голови громад ведуть розяснювальну роботу, бо ж разом із відкриттям легального ринку землі вбачають чималий потенціал до розвитку.

Придбати земельні паї не матимуть права іноземці, принаймні до 2024 року. Та й взагалі коло покупців доволі обмежене.

Максимальний розмір площі земельних ділянок, якою може володіти 1 людина – 10 тисяч гектарів. Однією з головних цілей зняття мораторію, кажуть експерти є те, що аграрний сектор потребує кредитування.

Якщо ж людина не зможе оплатити кредит і земля переходить у володіння банку, то фінансова установа впродовж двох років має відчужити цю ділянку. Якщо цього не станеться, її через суд конфіскують та реалізують на земельних торгах. Така ж доля чекає на земельні ділянки, котрі отримали у спадщину іноземці. Землі сільскогосподарського призначення не продаватимуть за копійки. До 2030 року її вартість визначатимуть за допомогою нормативно-правової оцінки.

У питанні земельної децентралізації чималу роль відіграє і аудит земель. Тогоріч завдяки ньому на Рівненщині долучили до офіційного обігу 28 тисяч гектарів.

Зрозуміло, що це не останнє обговорення з експертами, власниками та потенційними покупцями землі. Реформа відбуватиметься поступово, тож на місцях обіцяють дослухатися до пропозицій і за потреби вносити певні поправки.

Читайте також: Північний обхід Рівного активно будується