У неділю, 20 червня, у селі Сварицевичі Сарненського району відбудеться обласний відкритий фестиваль народного мистецтва "Водіння куста".

Такий захід щорічно проводиться саме в цьому селі на Зелені свята - 50-й день після Пасхи.

"Водіння куста» - це обряд, який проходить у свято Трійці, за традицією, що збереглася в селі Сварицевичі. В цей день доросле населення іде до храму. Після служби на могили рідних приносять лепеху – "клечання» і оплакують померлих – "голосіння". А молодь готує "кусти" - гурти дівчат, які ходитимуть від хати до хати з привітаннями та обрядовими "кустовими піснями".

На фестиваль з’їдуться творчі колективи та окермі виконавці з Володимирецької, Дубровицької, Зарічненської, Костопільської, Рівненської, Рокитнівської та Сарненської громад. Глядачі матимуть змогу побачити обрядове дійство "Водіння куста", народний танець, почути хоровий, вокальний спів.

Початок дійства о 12 годині.

Організатори стверджують, що метою фестивалю є відродження та збереження багатовікової спадщини Поліського краю, народних звичаїв та обрядів, автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці.

Фестиваль організований Рівненським обласним центром народної творчості спільно з управлінням культури і туризму Рівненської ОДА, відділу освіти, культури, туризму, молоді і спорту Дубровицької міськради.

За інформацією Рівненської ОДА.

Читайте також: Громади Рівненщини отримають кошти на 14 проєктів