Нарешті тепло. Сонячна погода манить рівнян до води. На міському пляжі біля озера Басів Кут вже чимало відпочивальників. Засмагають, ловлять рибу, найсміливіші навіть плавають. А от чи безпечно це робити - знає Катерина Савченко. Вона розпитувала у експертів, на яких водоймах Рівненщини відпочинок не загрожуватиме здоров'ю відпочивальників.

 

Озеро Басів Кут. Одне із найбільш улюблених місць відпочинку багатьох рівнян. На березі чимало рибалок. Рівняни гуляють, катаються на велосипедах, засмагають та насолоджуються сонячними днями.

Рівнянин Анатолій влітку тут чи не щодня вже впродовж багатьох років. Чоловік каже на пляжі не вистачає піску, і трохи дошкуляють водорості у воді.

Готуючи пляж до сезону працівники тресту зеленого господарства привезли пісок, тут є і смітники, лавки, облаштовані роздягальні, віднедавна працює душ, є фонтани з водою.

Роботи по оздобленню пляжу продовжуються.

Щоправда купатися наважуються не усі. Рівнянка Анна в озері не плаває, приймає сонячні ванни.

І як виявляється недарма. На пляжі навіть встановлені попереджувальні таблички, які застерігають від купання в озері. Згідно з лабораторними дослідженнями у воді зафіксована значна кількість лактозопозитивної кишкової палички. Втім, пана Анатолія, як і багатьох інших рівнян, така інформація не лякає.

Загалом на Рівненщині є 18 пляжів, втім щороку розпочинають роботу лише половина. Місць стихійного відпочинку набагато більше. Фахівці обласного лабораторного центру перевіряють воду і там. Нещодавно отримали результати досліджень з 33 водойм Рівненщини.

Фахівці кажуть, результати свідчать і про господарський вплив на воду і про те, що у водойм є низька здатність до самоочистки. Не відповідають нормам водойми у Вараші, Дубні, Радивилові та селищі Володимирець. Безпечна вода у Здолбунові, Дубровиці, Млинові, Сарнах, Корці та селі Хрінники. 

Читайте також: У Басовому Куті купатися небезпечно: у зразках води та піску виявили лямблії