На думку мешканців села Кургани, виробництво працює всупереч законодавству. Селяни нарікають на забруднене повітря, також на незаконну рубку лісу. Жителям села Кургани увірвався терпець. Вони вийшли на пікет під стіни підприємства. Більше розповість Яна Євтушок.

 

У квітні цього року до телеканалу "Рівне 1" звернулися мешканці села Кургани, що у колишньому Березнівському районі. Люди нарікали на деревний бізнес, що загрожує їхньому здоров'ю. А також і на пошкоджений ліс. Бо дерева там вирубуються стихійно.

Ще тоді ми навідалися до горе-підприємства, але керівництва на місці не було. А робітники на нашу знімальну групу не реагували та ворота зачинили. Згодом поспілкуватись з одним із власників бізнесу вдалося. Той стверджував, підприємство працює законно.

До сьогодні ситуація не змінилася. Люди досі потерпають від чадного диму.

Відомо, що на підприємстві знаходиться більш, як півсотні бочок, в яких випалюють деревне вугілля. Люди не розуміють, як і хто надав дозвіл на їх встановлення.

Це питання не зможе вирішити і Березнівська міська рада. Відомо, що у 2006 році був укладений договір оренди на земельну ділянку із селянським фермерським господарством "Кургани". З часом власники нерухомого майна змінилися. А дозвіл на встановлення бочок надала Державна екологічна інспекція.

Згодом нам повідомили що до бізнесу причетні орієнтовно семеро осіб із Рівного, Березного та Костополя. Сьогодні деякі з них відреагували на протест місцевих жителів та прибули на розмову. Питань від селян було чимало, а от відповідей вони майже не отримали.

Після довгих суперечок, власники бізнесу все ж повезли із собою кількох мітингуючих на підприємство. Прагнули показати людям, що бочок працює не 100, як вони думали, а 59.

Втім, думка мешканців села, так і не змінилася, бо ж прогріхи підприємців вони таки побачили.

Власники бізнесу кажуть, єдине в чому можна піти на поступки селянам - це модернізувати бочки. Однак, це питання коштів та часу. А поки, людям і надалі доведеться щодня наражати себе на небезпеку.

Читайте також: "Ми живемо на згарищі" - у селі на Березнівщині люди протестуть проти підприємства