Мова йде про столітню козацьку ікону "Голгофу", яка намальована на храмі у селі Пляшева, на знаменитих "Козацьких могилах". Надвірний іконостас був створений як тимчасовий у 1915 році. Нині ікона втратила свою привабливість і вже не перший рік потребує негайної реставрації. Нещодавно «Голгофу» із Берестецького заповідника, було включено до першого етапу програми "Велика реставрація".

Ось так ікона "Голгофа" виглядала взимку минулого року. Потьмяніла, втратила фарби і потріскалась. Її створив ще у 1915 році відомий художник Іван Їжакевич.

Стінопис намальований на фасаді храму. Дощ, сніг та сонце за стільки років вплинули на ікону. Живопис вже реставрували. Востаннє у 2001 році. Але за 20 років іконостас знову у поганому стані. Про його відновлення говорять вже не перший рік. Нарешті нещодавно, відому «Голгофу» включили до програми «Велика реставрація».

Коли почнеться реставрація і яким саме чином будуть відновлювати ікону "Голгофу", поки казати рано. Фахівці мають прийняти остаточне рішення. Скільки це вартуватиме - питання теж не до кінця з'ясоване. Але відновити ікону вкрай необхідно. "Голгофа" є іконостасом. Коли проходять заходи по вшануванню загиблих у Берестецькій битві то богослужіння відбувається перед храмом.

Зображена "Голгофа" на Свято - Георгіївській церкві. Вона є основою меморіалу. Аналогів їй немає ніде у світі. Бо тут є три престоли, які розташовуються один над одним. А також іконостас на зовні. Він унікальний для української архітектури. Христове розп'яття збереглось найкраще.

Національний заповідник "Поле Берестецької битви", відомий також як "Козацькі могили". Розташовується у селі Пляшева, колишнього Демидівського району. Тут у 1651 році відбулась одна з найбільш битв в європейській історії. 300 тисяч учасників. Козаки під проводом Богдана Хмельницького проти польської шляхти.

У заповіднику є гробниця де зберігаються рештки 6 тисяч козаків та селян, які загинули у бою. Цього року виповнюється 370 років битви під Берестечком. Вшановують загиблих козаків щорічно у кінці червня. Відновити унікальну "Голгофу" до цієї дати, а лишилось трохи більше місяця, не встигнуть. До слова, унікальний іконостас на "Козацьких могилах" включений до першого етапу програми "Велика реставрація". Він увійшов у 109 проектів по Україні, які потребують відновлення.

Читайте також: У Рівному завтра відкриють "Таємничі підземелля"