Війни за церкву на Рівненщині продовжуються. Днями у селі Заболоття Вараського району сталась штовханина між прихожанами православної церкви України та вірянами московського патріархату. Такі випадки на Рівненщині непоодинокі. Ілля Томашевський з'ясовував причини релігійних конфліктів.

Це кадри із села Заболоття. У 2019 році їхня громада визначилася, що переходить до Православної Церкви України та має юридично підтверджене право на храм і землю під ним. Однак, прихожани від московського патріархату намагалася оскаржувати це рішення у судах, стверджуючи, що перехід був незаконним.

Упродовж двох років, прихожани московського патріархату, перешкоджали прихожанам Православної Цервки України здійснювати Богослужіння, кажуть місцеві. Точка кипіння сталася, коли вірян ПЦУ не впустли до власного храму на Великдень, а через тиждень на поминальну неділю, між прихожанами сталась штовханина.

Сутичка між прихожанами згодом переросла у бійку, внаслідок якої постраждало близько 20 людей та зламано паркан. Втім, попри наявність усіх необхідних документів, аби вирішити конфлікт, поліція опломбувала церкву. У Рівненській ОДА припускають, що можливо, прихожани московського патріархату конфліктують і через фінансову складову.

Перехід з Московського Патріархату до Православної Цервки України відбувається добровільно за бажанням більшості вірян. Загалом на Рівненщині здійснили перехід вже близько 55-ти громад. Але подібні конфлікти, як в селі Заболоття, трапляються рідко.

Попри це юристи кажуть, що існують і мирні шляхи, коли обидві релігійні громади можуть проводити Богослужіння у храмі.

Поки що частина прихожан, у селі Заболоття, від Московського Патріархату не здійснили реєстрацію своєї релігійної громади, тому діють незаконно. Аби вирішити конфлікт сторони домовилися про проведення загальних зборів 22-го травня, на яких вирішуватимуть хто служитиме в церкві.

Читайте також: У селі на Рівненщині побилися прихожани ПЦУ та УПЦ (МП)