Провідну неділю знімальна група телеканалу "Рівне 1" провела у селі Нова Мощаниця, що на Здолбунівщині. Там, у 2019 році між прихожанами Православної церкви України та Української православної церкви Московського патріархату тривали конфлікти за храм. Більшість громади вирішила, що церква має перейти до ПЦУ, хоча до цього там проводили богослужіння для вірян московського патріархату. Яка ситуація нині у Новій Мощаниці, розкаже Павло Невесенко.

Село Нова Мощаниця. Населення 850 людей. У 2019 році тут розгорілася справжня війна за храм Різдва Пресвятої Богородиці. Представники новоствореної релігійної громади Православної церкви України сперечалися з прихильниками Української православної церкви Московського патріархату.

Жителька села Любов Романюк неохоче згадує події 2019 року, коли між мешканцями тривали суперечки за храм. Розповідає нині усе набагато спокійніше.

Нині службу для прихожан ПЦУ проводить протоієрей Василь. Радіє, що люди у Новій Мощаниці є віруючими. Розповідає і про конфлікт, який мав місце у 2019 році.

Своє бачення висловлює і прихожанин церкви Василь Капітула. Зізнається раніше віряни православної церкви України Московського патріархату називали прихильників ПЦУ рейдерами та постійно обливали брудом.

А це колишній продовольчий магазин Нової Мощаниці. Нещодавно його облаштували під храм для прихильників української православної церкви Московського патріархату.

Нашій знімальній групі люди, м'яко кажучи, були не раді. А настоятель церкви Ігор Гнатишин навіть перервав богослужіння.

Ігор Гнатишин та прихожани церкви відмовилися будь-що коментувати нам на камеру. Натомість прихожанка ПЦУ Раїса Броякова залюбки поспілкувалася з нашою знімальною групою. Її батько був настоятелем церкви Різдва Пресвятої Богородиці у 40-их роках. Розповідає, що не усі прихожани різних релігійних громад села сваряться між собою.

Потому прихожани ПЦУ пішли на кладовище, де отець Василь освячував могили.

Любов Сидорчук нині мешкає у Здолбунові. У Новій Мощаниці виросла і тут поховані її батьки.

Як то кажуть, час лікує рани. І таких явних конфліктів на релігійному підгрунті, які були у 2019 році, наразі ми не помітили. Хоча варто зауважити, що прихожани ПЦУ більш охочі до спілкування ніж віряни московського патріархату.

Читайте також: У селі на Рівненщині побилися прихожани ПЦУ та УПЦ (МП)