В Україні можуть запустити "ковідний сертифікат" вже до 1 липня. Цей документ буде містити дані про вакцинацію, ПЛР-тести або одужання від COVID-19.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я 6 травня.

Степанов заявив, що до українського сертифіката будуть внесені всі необхідні дані, він буде інтегрований із сертифікатами ЄС. Документ, який створюють з урахуванням вимог Єврокомісії і ВООЗ, планують розробити в найкоротші терміни і він може запрацювати вже від 1 липня.  

"Його мета - вільне і безпечне пересування громадян під час пандемії коронавірусу. Дані будуть вносити через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати в застосунку або порталі "Дія", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до впровадження COVID-паспортів, українці, яким зробили дві дози щеплення від коронавіруса, можуть отримати за запитом і за необхідності пред'явити під час перетину кордону паперове міжнародне свідоцтво про вакцинацію. У МОЗ запевнили, що воно зараз є чинним.

"Ми знаємо, які потенційно дані будуть вносити в ковідні сертифікати в європейських країнах, навколо чого триває дискусія. Моє бачення – нам треба давати можливість внести всі необхідні дані, робити свій український сертифікат, який потім буде інтегрований з сертифікатами ЄС", - сказав Степанов.

Як повідомлялося, міністри туризму країн G20 дійшли згоди щодо запровадження "паспортів вакцинації". ЄС введе їх в другій половині червня. Це дозволить відновити туризм у європейських країнах.

Читайте також: На Рівненщині очікується спалах COVID-19