В однойменному урочищі вшанували загиблих бійців УПА, які у 44-му році боронячи свою землю, загинули від НКВДистів. Побували в Гурбах і наші журналісти.

Урочище Гурби. Тут з 21 по 25 1944 року квітня загинуло близько 5 тисяч воїнів УПА та мешканців навколишніх сіл. Їм протистояло 30-тисячне військо радянської армії. Традиційно, у третій день Пасхи, тут вшановують полеглих за Україну - проводять богослужіння та покладають квіти до могили.

Урочище Гурби є знаковим не лише для Рівненщини, але й для України зокрема. Це місце символізує незламність українського духу перед окупантами.

Мешканець прилеглого до урочища села Буща, Юрій Алексійчук з шкільних років приходить на могили загиблих воїнів, аби віддати шану тим, хто виборював незалежність України.

Також проводить аналогію тих часів з подіями, котрі зараз відбуваються на Сході України.

Боєць батальйону Айдар з позивним Дідусік теж щороку приїздить у Гурби. Зазначає, свою історію не варто забувати та пам'ятати, що москалі завжди хотіли захопити нашу землю.

Як завжди охороняли порядок і поліцейські. Зізнаються, що окрім роботи теж прагнуть вшанувати загиблих за Україну.

Вже традиційно до урочища Гурби з'їжджаються усі охочі зі всієї України. Це і духовенство, військові, різноманітні націоналістичні організації та мешканці прилеглих сіл. Та найбільше радує, що з кожним роком біля могил загиблих можна побачити все більше дітей.

Читайте також: На Рівненщині вшанували пам'ять воїнів УПА, загиблих під Гурбами