Оптимізації навчальних закладів не уникнути. У цьому певні обласні чиновники. Кажуть, нині за середню освіту відповідальними є громади. А вартість навчання одного учня сягає 8-12 тисяч гривень у рік. У малокомплектних школах ця цифра зростає майже удвічі. Тож без оптимізації, у сільських громадах - не обійтись. Бо освіта буде коштувати половину усього місцевого бюджету. Процес оптимізації дозволить покращити якість навчання дітей і зекономить гроші.

На сьогодні серед 586 шкіл Рівненщини 31 заклад має менше ста учнів, 13 шкіл – менше 40 та 4 заклади – по 10 учнів. Вартість навчання 1 дитини в малокомплектній школі втричі вища за навчання в повнокомплектній.

Коротко про суть оптимізації розповіли під час брифінгу у Рівненській ОДА.

Оптимізація шкільних мереж включає п’ять кроків:

  •  визначення лідерів процесу оптимізації;
  •  збір і аналіз даних для оптимізації шкільних мереж;
  •  підготовка сценаріїв оптимізації;
  •  розроблення сценаріїв для змін у шкільній мережі;
  •  кампанія з інформування та залучення громадськості.

Оптимізувати мережу можна різними способами – це і пониження ступеня навчальних закладів, і створення окремих філій малокомплектних шкіл у складі більших , і входження малокомплектних до складу більшої школи та створення закладу нового типу. При цьому, зазначають, оптимізація не торкнеться початкової ланки на селі.

За словами Сергія Подоліна, на сьогодні для організації підвезення учнів і педагогів забезпечено довіз 262 шкільними автобусами. У 2020 році придбано 23 шкільні автобуси. Цьогоріч для Рівненщини передбачили понад 21 мільйон гривень з держбюджету, що дасть можливість придбати ще 12 шкільних автобусів.

Читайте також: У Здолбунові залізничники отримали ключі від нових квартир