Боротьба за землю у центрі Рівного продовжується. Ось уже 10 років міська влада та сім'я Мамчурів сперечається за кілька сотих на вулиці 16 липня. Конфлікт перейшов на новий рівень, коли у 2017 році на даній ділянці встановили пам'ятний знак видатному митцю. І ось останні 4 роки суд вирішує питання щодо законності спорудження пам'ятника. Чим апелюють обидві сторони, розповість Ілля Томашевський.

Війна за 14 сотих у центрі Рівного триває уже понад 10 років. Ця 2 поверхова будівля належить сім'ї Мамчурів. Родина проживає тут з 60-х років, а на початку 2000-их намагається отримати прибудинкову територію. За їхніми словами, вони не хочуть перепродавати цю територію чи забудовувати, лише облаштувати свій будинок.

Олександр Мамчур зазначає, що має усі відповідні документи, але міська влада відверто ігнорує його. Відтак, у 2017 році справа отримала новий поштовх. Адже міська влада вирішила, не чекаючи рішення судів у справі, звести на спірній ділянці пам'ятник Георгію Косміаді. Тоді будівельники встановили перед будинком Мамчурів паркан та почали земляні роботи. Попри те, що суд зупинив будь-які підготовчі чи будівельні роботи на спірній ділянці, у червні 2017 пам'ятник встановили.

З того часу міська влада почала оскаржувати рішення суду. А з 15 вересня 2017-го року, пам'ятний знак Косміаді став об'єктом культурної спадщини Рівненщини. Відтак, пам'ятник не може бути переміщений чи знесений без погодження з міністерством.

За останні 4 роки справу розглядали в Рівненському міському, Житомирському апеляційному , Вищому касаційному суді Верховного Суду та Вищому адміністративному суді України. Олександр Мамчур вважає, що справу затягують навмисне та апелював до документа виконавцем, якого вказаний ексначальник управління культури і туризму Тарас Максименко.

Олександр Мамчур та його адвокат переконані, що при будівництві пам'ятника було порушено законодавство. Відтак, вимагають отримати технічну документацію, яка нібито багато чого дасть знати.

Попри це представник юридичного відділу міської ради каже, пам'ятний знак є об'єктом благоустрою, а не будівництва. Тому дозволи управління ЖКГ на його встановлення видані в межах повноважень. Ба-більше, Андрій Мовчун переконує, що Мамчури не мають відповідних документів на прибудинкову територію. Адже колись на місці пам'ятника Георгія Косміаді був інший будинок, який знесли 1988 році.

Вияснити усі нюанси та встановити хто правий суд знову не зміг. Адже останнє засідання перенесли, через те, що представники управління ЖКГ, культури і туризму та їхнього захисника, перебувають у відпустках. Наступне засідання повинне відбутися 24 травня.

Читайте також: У Рівненські дитячій лікарні облаштували креативну поличку для обміну книгами