Аграрії виборюють право орендувати землю стусанами. Донині такі сутички були винятком, а тепер вже норма. Про українські особливості оренди земельних паїв, як не позбутися своєї землі та не отримати від орендаря потиличника, замість грошей, розкажуть наші журналісти.

Раїсі Миколаївні 72. Має 5 гектарів земельних паїв на Рівненщині, які успадкувала від батьків. Раніше ділянку орендувала агрофірма «СБЕ Україна Рівне». А як батьків не стало орендарі не поновили угоди: і грошей не платили, і землі не обробляли. Однак місяць тому додому до пані Раїси приїхали двоє чоловіків від агрофірми «СБЕ Україна Рівне» запропонували кращі умови. Каже одразу для заохочення дали 16 тисяч гривень і підписати якісь папери.

Вже через два дні пенсіонерка злякалась, що може позбутися землі, бо геть не дивилася що підписує, а може ті листки і зовсім були порожні. Відразу подалася на Млинівський елеватор, де знаходяться компанії групи «Вілія» аби розірвати оренду. Жінка каже орендарі й на поріг не пустили.

Як виявилося, підписані папери були оформлені як довгострокові договори оренди із однією з аграрних компаній групи «Вілія». Щоб повернути собі свою землю, Раїса Миколаївна поїхала до Луцька щоб зустрітися з керівником Вілії Євгеном Дудкою. Спершу ніби порозумілись.

Проте, коли аграрій побачив адвоката, підтримкою якого заручилася жінка, і який почав ставити конкретні питання, що стосуються співпраці і розірвання договору – тон розмови став ворожим. Як підсумок три наряди поліції, швидка, розбиті телефони і штовханина.

Пошарпали і друзів пані Раїси, які приїхали підтримати жінку. Андрій Пилипчук розповідає, сидів у машині. Як раптом побачив на вулиці штовханину.

На допомогу поспішив і його друг - Михайло Приходько. Чоловік каже, знімав штовханину на мобільний телефон. Та це побачив Євген Дудка й вибив гаджет з рук.

Той факт, що до Раїси Мельничук приїздили працівники з компанії групи «Вілія» та пропонували свій договір на підприємстві підтвердили. Запевняють, що пенсіонерка угоду читала та добре знала, що підписує. А штовханину – спровокували конкуренти, які намовили жінку розірвати оренду.

Правоохоронці зафіксували інцидент та порушили кримінальне провадження. Наступного ж дня орендарі самі привезли угоди про розірвання договорів оренди та повернули землю. Хоч раніше орендарі відправляли її до суду.

Це не перша і вочевидь не остання така сутичка за землю. Але щоб не стати її учасником треба дуже ретельно читати договори оренди, які приносять до домівок пенсіонерів представники агрофірм. Таку оборудку одразу приправляють грішми аби приспати пильність довірливих. 

Читайте також: На Рівненщині учням однієї із шкіл доведеться їздити в сусіднє село на навчання