Фото ілюстративне
Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про всеукраїнський референдум».

Як прокоментував під час онлайн-брифінгу перший заступник голови ОДА Сергій Подолін учора, 9 квітня, цей закон дасть змогу більше залучати людей до прийняття рішень на всіх рівнях, починаючи державницькими рішеннями - для цього і потрібен інструмент референдуму.

«Закон, перш за все, направлений на реалізацію конституційних норм щодо всеукраїнського референдуму і забезпечення людям реальної можливості позбутися монополії політиків на вирішення питань загальнодержавного значення, - зазначив Сергій Подолін. - Важливо розуміти, що референдум не підмінятиме роботу Верховної Ради. Справа парламенту - приймати закони та врегульовувати суспільні відносини. Але громадяни матимуть інструмент впливу на державу як таку - щоб державні регуляції не йшли проти інтересів народу як єдиного джерела влади та суверенітету».

Законом передбачається, що референдум може бути оголошено Президентом чи парламентом України у визначених Конституцією випадках.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання: затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; загальнодержавного значення; про втрату чинності Законом України або окремими його положеннями.

Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні візьмуть не менш як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців.

Читайте також: Зеленський нагородив орденом героїчну медсестру з Рівненщини