У Рівному триває еко-культурний проєкт «Місто шумить інакше», який реалізується командами ГО «Агенція сталого розвитку міста» та ГІ «Сад історій» (ГО «Зелена альтернатива»), за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Метою проєкту є привернення уваги мешканців міста на збереження вікових дерев, якісне міське озеленення та еко освіту молоді.

У межах проєкту планується захист вікових дерев у Рівному та визнання їх ботанічними пам'ятками природи. Вже було проведено топографічну зйомку 93 вікових дерева, яким 100 і більше років, а командою Екологічного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді - підготовлено аналітичні записки та описи до цих дерев.

Також для популяризації вікових дерев створюється туристичний міський маршрут протяжністю 6 км, який поєднує парк на Грабнику, через історичну частину міста, та парк ім.Т.Шевченка. До маршруту увійдуть десять дерев, віком від 110 до 400 років, та розкажуть історії про події, свідками яких були.

Для підвищення рівня екологічної свідомості та культури мешканців міста Рівне, разом з експертами публікується рубрика #руйнуємоміфи_анедерева, про те, яким має бути догляд за деревами, яка різниця між обрізкою та кронуванням тощо. А стильна яскрава айдентика проєкту від Аліни Забаріної привертає увагу, особливо молоді.

У межах проєкту «Місто шумить інакше» створюється дитяча книжка, яка складається з циклу повчальних історій про життя міських дерев та вплив людини на них, про дружбу мешканців міста з природою, про світ біорізноманіття. Авторками тексту є Оля Корсюк та Інна Мулявка, ілюструвала малюнки до дитячої книжки 14-річна рівнянка - Ксеня Кузьмінець.

Вже у травні цього року буде проведено ряд публічних подій: феєричне відкриття маршруту віковими деревами, перформанс-виставка «Зелений острів серед бетону» на Театральній площі, презентовано дитячу книжку та проведено міський еко-пікнік «Дерево FEST» у парку на Грабнику.

Офіційна сторінка проєкту у Фейсбук - https://www.facebook.com/citynoiserivne

Контактна особа: Власюк Вікторія, 096-5653511, citydev.in.ua@gmail.com, менеджерка проєктів ГО «Агенція сталого розвитку міста».

За інформацією Рівненської міської ради.

Читайте також: Освітяни Рівненщини долучилися до акції озеленення планети