В Україні оновили нормативи шкільного харчування. Як повідомила перша леді України Олена Зеленська, перший етап реформування шкільного харчування – оновлення нормативної бази – успішно завершено.

"Останній і найважливіший документ, Норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 24 березня був затверджений постановою Кабінету Міністрів України, а вчора – офіційно опублікований", - повідомила на своїй сторінці Фейсбук Олена Зеленська.

Тож усі шкільні заклади, у тому числі рівненські, з 1 вересня 2021 року зобов’язані:

  • Зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза – до 7,5 г на один прийом їжі; 
  • Збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
  • Зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • Збільшити кількість м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
  • Збільшити кількість молочних продуктів при формуванні меню. Раніше кількість молока та кисломолочних продуктів на тиждень становила 100 мл, також було передбачено 100 г сиру кисломолочного та 30 г сметани.

Нові норми передбачають наявність однієї порції молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

З цими та іншими нормативними змінами можна ознайомитися на сайті Кабінету Міністрів України: https://bit.ly/2PXAC1z. Незабаром буде презентовано оновлене меню для шкіл. Його буде розроблено з урахуванням усіх вимог та нормативів.

Нагадаємо, на Рівненщині поступово вдосконалюють процес моніторингу якості харчування у школах та дитсадках. Зокрема, торік вже оновили обладнання харчоблоків в 98 навчальних закладах, на здорове харчування у школах спрямована ініціатива "Чесний продукт". Також на останній сесії облради внесли зміни до Обласної програми "Дітям Рівненської області – безпечне харчування" на 2020 – 2022 роки, завдяки чому придбають лабораторне обладнання для ГУ Держпродспоживслужби в області для посиленого моніторингу якості харчування.

Читайте також: Двоє освітян Рівненщини стали фіналістами конкурсу "Учитель року-2021"