Їх часто вважають замкненими, вередливими і просто неслухняними дітьми. Однак, за цією поведінкою нерідко ховаються розлади аутичного характеру. Мала поінформованість про аутизм породжує міфи та страхи. Батьки, незважаючи на певні симптоми, остерігаються діагнозів та не поспішають до спеціалістів. Втім, саме раннє втручання здатне змінити майбутнє дитини. У Всесвітній день розповсюдження інформації про аутизм, наші журналісти побували у центрі, де дітей із аутизмом намагаються адаптувати до повноцінного життя.

Матвію Романчуку 12 років. Хлопець відвідує загальноосвітню школу. Вчиться на інклюзії у 5 класі. Розповідає про свої досягнення у навчальному закладі.

Вже понад 8 років мама Матвійка посиленно займається із сином. За допомогою спеціалістів хлопець вчиться соціальній взаємодії, комунікації з людьми. Дитина росте, страхи не зникають, а змінюються. Батьки дітей з розладами аутичного спектру певно більш ніж інші, переживають за майбутнє своїх чад. Роблять усе можливе, аби діти вчилися самостійності.

У центрі розвитку та адаптації дітей з аутизмом до повноцінного життя "Погляд" над цим працюють дефектологи, логопеди, арт- та муз- терапевти, сенсорні терапевти, реабілітологи. Тут проводять індивідуальні та групові заняття, працюють із дітьми віком від двох до 16 років.

Для переважної більшості дітей з розладами аутичного спектру дуже важливі фізичні навантаження, для них це не лише спорт.

Аутизм - не хвороба, а розлад розвитку нервової системи. Він проявляється з дитинства, на кожний вік є свої переліки симптомів. Серед них низький інтерес до навколишнього світу і людей, порушена коммунікація, затримки мовленнєвого розвитку, або взагалі повна його відсутність. У центрі "Погляд" нині близько 70 вихованців. Кількість діагностованих дітей зростає, тож спецалісти постійно проходять навчання, опановують альтернативні методи комунікації, поведінкові терапії та діагностичні методики.

На Рівненщині наприкінці 2020 року було 283 дитини з дігнозом аутизм. Порушення розвитку у малечі можна помітити з шестимісячного віку, кажуть медики. Однак діагностичні тести, завдяки яким можна запідозрити або встановити діагноз розраховані на однорічну дитину.

Це може бути сімейний лікар, педіатр, який згодом направить до психолога чи психіатра. Чекати і сподіватися, що минеться надто ризиковано. Адже діти саме у раньому віці найкраще піддаються реабілітації. Тож батькам, котрі помітили якісь ознаки розладів аутичного спектру, однак не поспішають до спеціалістів, лікар радить пересилити свій страх.

Читайте також: Рівненщина все ж ризикує потрапити у "червону" зону