Працівників рівненської школи за номером 19 тероризують колектори. Невідомі телефонують на мобільні і стаціонарні телефони. Вимагають, аби вчителька сплатила борг. Подібна ситуація була і в перинатальному центрі. Як реагувати на вимоги колекторів та чи регулює українське законодавство їх діяльність - дізнавалася Анастасія Ковальчук.

Телефонують без перестанку. Працівників рівненської школи №19 тероризують колектори. Спочатку подзвонили директорці, мовляв, вона поручителька кредиту, який взяла одна із учительок.

Як розповідає директорка, колектори дзвонять на особисті та стаціонарні телефони. Зранку і до пізнього вечора. Пояснює, заблокувати колекторів не вдається, бо щоразу дзвонять з іншого номера. Переконують, що людина, яка винна такі гроші не може працювати у навчальному закладі. Інна Верхова вважає, це шахраї, а у вчительки боргів немає.

У тому, що це шахраї, впевнена і секретарка. Їй також доводилося розмовляти з колекторами.

Директорка звернулася до поліції, а вчителька, в якої вимагають сплатити борг радиться з юристами що робити далі. Адже це неабияк заважає працювати.

Подібна ситуація трапилася на початку березня в перинатальному центрі. Кілька днів приватна колекторська фірма блокувала робочі лінії медзакладу і особисті телефони півсотні працівників.

Ситуація в перинатальному владналася після звернення до поліції. Правоохоронцям повідомили про дії колекторів і в 19-й школі, однак поки дзвінки не припинилися. По обох фактах поки триває перевірка. Заступник начальника Рівненського відділу поліції Іван Теліга в таких випадках радить ігнорувати дзвінки і звертатися до правоохоронців.

Руслан Ткачук не поліцейський, але допомагає людям боротися з колекторами. Він радить, перш за все, не панікувати, а запитати про мету дзвінка і назву компанії. Адже чимало з них діють незаконно.

Проблема у необізнаності людей та недосконалості законодавства, каже Руслан Ткачук. Проте, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект про регулювання діяльності колекторських компаній. Згодом, це дозволить полегшити притягнення недобросовісних колекторів до відповідальності.

Читайте також: Судове засідання у справі рівненської стоматологині, котру підозрюють у побитті дітей, знову перенесли