Фото ілюстративне
У 2020 році на українських дорогах «Великого будівництва» вже було встановлено 39 комплексів «Зважування-в-русі». Цьогоріч планується побудувати ще 66 таких пунктів автоматичного контролю ваги транспортних засобів, з них три – на Рівненщині.

Система зважування-в-русі – це розумна система комплексного збору інформації про рух транспортних засобів автомобільними шляхами (швидкість, загальна вага, вага окремих осей і відстань між ними, фіксація номерних знаків тощо).

Розташування вже встановлених в Україні комплексів і плани по їх установці на 2021 рік можна побачити на карті за посиланням.

«Нам важливо не лише будувати дороги, а й захистити їх, - розповів голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. - На сьогодні такі майданчики встановлені на ділянках доріг «Великого будівництва» в районі Сарн – М-07 Київ-Ковель-Ягодин та Н-25 Городище-Рівне-Старокостянтинів. Комплекси змонтовані, триває підключення до електроенергії. Після цього вони будуть введені в експлуатацію. Ще один такий комплекс встановлюємо на Н-25, поблизу Острога. Місця вибрані не випадково. Саме ці дороги часто перевантажені. Ними їздять вантажівки з гранітних та піщаних кар’єрів».

Обладнання майданчика зважування-в-русі монтується на всій ширині дороги та вимірює навантаження на кожну вісь автомобіля щонайменше тричі. Високоточне обладнання працює при температурі повітря від -30°С до +40°С, його компоненти захищені від перенапруг, а також дощу і снігу. Номерний знак, габаритні розміри, загальна маса, кількість осей, швидкість руху, тощо визначаються автоматично.

Необхідність установки подібних комплексів пояснюється тим, що вантажні автомобілі, які не дотримуються встановлених вагових норм, наносять 90% шкоди дорогам, хоча кількість самих вантажівок не перевищує 10% від загального транспортного потоку. У підсумку за ремонт доріг, зруйнованих перевантаженими автомобілями, доводиться розплачуватися всім українцям.

Перевищення вагових норм лише на 25% збільшує руйнівний вплив на дорогу в три рази, що відповідає транспортному потоку із 70 500 легкових автомобілів.

Читайте також: Приймальне відділення Рівненської обласної лікарні готове до встановлення медобладнання