У селі Буща Рівненського району запрацювала сироварня. Власники молочної ферми своїми силами відкрили виробництво крафтових сирів.

Учора, 10 березня, заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг разом із начальницею департаменту АПК Надією Переходько та представниками обласної ради оглянули сімейну молочну ферму і приміщення новозбудованої сироварні.

«Облдержадміністрація активно підтримує подібні проєкти. Дана родина - це гарний приклад їх масштабування, адже молочна ферма має замкнутий цикл виробництва. Наразі в області створено 16 сімейних молочних ферм, в яких утримується майже 300 корів. Держава, через різні Програми, підтримує такі ініціативи», - зазначив Сергій Гембер.

Відкриття сироварні – це один з кроків реалізації на Рівненщині проєкту «Сімейні молочні ферми», який впроваджується за підтримки компанії «УкрМілкІнвест», Української кооперативної федерації та благодійного фонду «Любіть Україну». Ініціатива відбувається у рамках спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні.

Під час відкриття сироварні відбулось офіційне підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію між ОДА, облрадою та громадською спілкою «Українська кооперативна федерація» для розвитку сімейних молочних ферм на Рівненщині.

«Крафтове виробництво сиру на молочній фермі «Юнікасоль» - це також крок до створення молочного кластеру на базі Здолбунівської і Мізоцької територіальних громад. Зазвичай, крафтова продукція виробляється в невеликих кількостях, з використанням переважно ручної праці, коли за мету ставлять якість», - розповіла Надія Переходько.

До слова, у 2020 році на підтримку сімейних фермерських господарств було спрямовано 1,2 млн грн з державного бюджету.

Проєкт «Сімейні молочні ферми» - спрямований на розвиток українського села. Зокрема, формат невеликих ферм на 10-50 корів дозволяє формувати принципово новий молочний бізнес та швидко масштабувати його.

Читайте також: Директорка однієї із шкіл у Сарненському районі преміювала себе 9 разів