Тепер вони мають повернути державі майже 2,5 мільйони гривень. Більш того, можуть потрапити за грати. А все через проведення інтернету до сільських шкіл у колишньому Корецькому районі. У поліції кажуть, вартість робіт була значно завищена, а керівники це не перевірили. Останні аргументують, не є фахівцями цін з проведення інтернету, а підписати документи їх змусили. У ситуації розбирались наші журналісти.

А повернути треба майже 200 тисяч гривень. Директор школи у селі ДаниЧів, Наталія Міськевич показує проведений інтернет до її кабінету. Це єдиний комп'ютер, який під'єднаний до мережі у школі. Сталось це у 2020-му році. Незадовго по тому, директор дізналась, що є фігурантом кримінального провадження. Бо мовляв вартість робіт з проведення інтернету до школи була завищена на 200 тисяч гривень. Така ситуація склалась і в сусідніх школах. Загалом їх 12.

Ользі Штогун одній з перших вже вручили підозру у вчиненні злочину. Інкримінують службову недбалість. Жінка аргументує, нівчому не винна. Договори із завищеними цінами їх змусили підписати. Це підтверджують і колеги.

Позбутись роботи боялись. Додають, на них тиснули тоді ще у Корецькому районному управлінні освіти.

Оксана Форсюк, вже не є керівником районного управління освіти. Посади позбулась. Зараз керує навчальним закладом у сусідніх Великих Межирічах. Свою вину заперечує.

Каже, її теж викликають на допити у поліцію. У якості свідка чи підозрюваної - не уточнює. Чому вартість робіт з проведення інтернету у сільських школах виявилась завищеною - теж не знає.

З керівником фірми, яка проводила інтернет, зв'язатись не вдавалось. До приміщення провайдера не впустили. Упродовж кількох днів працівники повідомляли, що чоловіка на місці не має.

У поліції повідомили, це ринкові умови. Провайдер запропонував свою ціну. Відповідає вона дійсності чи ні - повинні були перевірити уповноважені особи, які розпоряджались державними коштами.

12-тьом директорам шкіл інкримінують одразу кілька статей. А саме привласнення і розтрату чужого майна, відмивання доходів отриманих злочинним шляхом. Трьом керівникам навчальних закладів вже оголосили підозру. У якому статусі перебуває колишня начальниця районного управління освіти - не сказали. Додають досудове розслідування ще триває.

"Одружили, мене не спитавши". Директори сільських шкіл вважають - їх підставили.

Загальна сума переплати становить майже два з половиною мільйони гривень. Кожному директору школи потрібно віддати державі орієнтовно 200 тисяч гривень. Останні бідкаються - це захмарна сума. Не приховують сліз.

Чи вчиняли директори шкіл протиправні дії, остаточно з'ясує суд. Перші засідання вже призначені на березень. У поліції ще вивчають ситуацію щодо фірми, яка проводила інтернет. Ступінь її вини - встановлять. Директори шкіл сподіваються на гуманність Феміди, який позбавить їх статусу злочинців і встановить винуватців.

Читайте також: Медики Рівненської екстренки вакцинувалися від COVID-19