Останній зріс з 10 тисяч до 17-ти. Це далеко не всі зміни. Більше про них та реакцію водіїв, розповість Дмитро Тригубець.

Верховною Радою було прийнято в цілому законопроект номер 2695 про посилення відповідальності за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. "За" проголосували 325 народних обранців. Цей законопроект збільшує штрафи за п'яне кермування, перевищення швидкості, водіння без прав, а також залишення місця ДТП. Хотіли ще збільшити повноваження патрульних, але проти цього виступили деякі народні обранці.

Тепер за керування авто в нетверезому стані штраф буде збільшено на 7 тисяч гривень і буде становити 17 тисяч за перший випадок. За другий випадок протягом року штраф 34 тисячі та вилучення посвідчення терміном на 3 роки, а якщо водій попадеться на підпитку втретє, доведеться заплатити 51 тисячу гривень з конфіскацією авто і позбавленням водійського посвідчення терміном на 10 років з можливим адмінарештом до 15 діб. Штраф за перевищення швидкості більш ніж на 50 км/год тепер становить 1700 гривень. Керування авто особою, яка позбавлена водійського посвідчення карається тепер сумою у понад 20 тисяч гривень. Новим законопроектом за п'яне кермування запроваджується адмінарешт. Це найсуворіший вид адміністративного покарання, проте де будуть тримати таких порушників та чи будуть це робити взагалі, жодних розяснень поки немає, - пояснює рівненська адвокатесса.

Роз'яснень де будуть триматись правопорушники, до яких застосовується дана санкція немає, адже пройшло тільки декілька днів, з моменту голосування народних обранців за цей законопроект. Чи це будуть спеціальні центри, СІЗО чи взагалі цілодобовий домашній арешт наразі невідомо.Цікавим є те, що опитані нами водії в цілому позитивно ставляться до таких нововведень та підтримують посилення відповідальності.

Кількість порушників на даний момент просто вражає, тільки у міському суді Рівного щодня розглядають кілька десятків таких справ, які стосуються порушень правил дорожнього руху та водіння авто в нетверезому стані. Варто зазначити що даний законопроект уже прийнятий без положень, які збільшували б повноваження патрульних. Та насамперед збільшують міру покарання за кермування транспортним засобом напідпитку.

Збільшені майже вдвічі штрафи та термін на який позбавляють права керування транспортним засобом, а також конфіскація авто при рецидиві кермування напідпитку вступлять в силу відразу після підпису відповідного законопроекту Президентом України.

Читайте також: В Україні за добу виявили 6295 нових випадків COVID-19