В СБУ заявили, що ряд популярних політичних Телеграм-каналів працюють на РФ

 В Службі безпеки України заявили про викриття популярних Телеграм-каналів та їхніх адміністраторів у роботі на спецслужби Російської Федерації.

За повідомленням СБУ, 85-ий Головний центр спеціальної служби ГРУ Збройних Сил РФ завербував мешканців Харкова та Одеси, активістів так званої «руської весни» для створення та адміністрування ряду політичних та регіональних політичних Telegram-каналів. Мова йде про канали «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live». 

З даними Служби безпеки, адміністратори Telegram-каналів «базуються» на території Придністров'я в Тирасполі. Зокрема серед них - одесит, один із організаторів одеського «Антимайдану», наразі він - у розшуку за кількома статтями Кримінального кодексу України. Фігурант особисто адміністрував 12 Telegram-каналів, звітував перед російськими кураторами та погоджував можливість розміщення замовних матеріалів. Вартість розміщення публікацій, за даними СБУ, - від кількох сотень у регіональних і до 25-30 тисяч гривень. 

- За висновками лінгвістично-психологічної експертизи, матеріали, які поширювали у Telegram-каналах, були направлені на створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації. Ключовим завданням виконавців була дискредитація органів державної влади, вплив на державну політику, штучне створення соціальної напруги та протестних настроїв серед громадян, - повідомили в СБУ.

Встановлено, що спецслужби Росії дозволили учасникам мережі самостійно організувати механізм монетизації. Транзакції проводили через мережу спільників, які відкрили рахунки в українських банках для отримання «гонорарів» за публікацію замовних матеріалів. Потім виконавці конвертували гроші у валюту і переводили у невизнану «ПМР», Молдову чи Росію.

Під час розслідування у Києві затримали одну із ключових фігуранток. Їй та ще одній учасниці агентурної мережі повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Також перевіряється причетність затриманої українки до передавання інформації спецслужбам РФ під час її відпочинку в Домініканській Республіці, яка використовується для конспіративних зустрічей співробітників спецслужби РФ з агентурним апаратом.

Читайте також: Поліція почала штрафувати водіїв авто на європейських номерах