Не нашкодь - один з основних принципів медичної етики. Однак, дотримуватися його варто і людям без медичної освіти, які стали свідками надзвичайних ситуацій. Часто рівняни поспішають на допомогу постраждалим, однак через незнання правил надання домедичної допомоги - допускають помилки. Поширювати інформацію, яка може допомогти врятувати людське життя взялися громадські активісти у Рівному. Що з цього вийшло, далі у сюжеті.

Рівненський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Тут медики можуть розповісти чимало випадків, коли очікуючи на їх приїзд свідки надзвичайних ситуацій намагалися по-своєму допомогти постраждалій людині. Нещодавно, таку псевдодопомогу намагались надати дівчині, у котрої стався судомний напад в маршрутці.

Або ж коли чоловіка після падіння з висоти свідки почали ворушити та переносити у інше місце.

У пориві допомогти ці люди робили для постраждалих лише гірше. Усе через незнання. Розвіяти міфи домедичної допомоги вирішили учасники громадської організації "Рівне-ТАКМЕД", вони відзняли 10 відеороликів із найтиповішими надзвичайними ситуаціями.

Кожен відеоролик моделює ймовірну життєву ситуацію, де оточуючі керуючись міфами роблять не вірні кроки.

А вже потім, розповідають, як діяти правильно під час судомів: притримати голову, аби людина не травмувалася, викликати швидку, перевернути постраждалого на бік. Звісно, після такої інформаційної підтримки, ці навички варто відпрацювати. Та вони і навчають, як діяти у перші хвилини після інциденту.

Адже інколи життя людини залежить не лише від вправних дій медиків.

Медики закликають знайти тонку грань між байдужістю та надмірною активністю. Просять, телефонуючи у швидку намагатись точно визначити місце знаходження потерпілого, спробувати описати його стан та при можливості дочекатися бригаду на місці. Усе це скорочує час прибуття лікарів. Активісти ж планують знімати ще відеоролики, де розповідатимуть як діяти під час ДТП та інших надзвичайних ситуацій. Головне, говорять, аби їх побачило якомога більше людей, щоб врятованих життів було ще більше. 

Читайте також: У Здолбунові волонтери придбали будиночки для тварин з притулку