Студенти більше не будуть отримувати дипломи з відзнакою. Відповідний наказ Міністерства освіти і науки набув чинності з січня цього року. На титульній сторінці більше не буде зазначено " з відзнакою". Всі студенти будуть отримувати однакові свідоцтва про освіту. Чи вплине це на навчання студентів - дізнавалась Яна Євтушок.

Безліч прочитаних книг, сотні написаних конспектів та недоспані ночі. Аби отримати червоний диплом Аллі Василейко довелось прикласти багато зусиль. Дівчина закінчила навчання у 2020 році. Вона є однією з останніх, хто отримав диплом з відзнакою. Однак, зізнається, така графа, так і не стала їй у нагоді.

Наказ, що почав діяти цьогоріч, передбачає диплом єдиного європейського зразка. У ньому не буде графи "з відзнакою" на титульній сторінці. Тож і "трієчники" і "відмінники" отримають однакові свідоцтва про освіту.

Ректор Острозької академії Ігор Пасічник поділяє думку Мінестерства Освіти і Науки. Оскільки, відсутність дипломів з відзнакою впливатиме на розвиток практичних навичок у студентів. Каже проаналізував випускників, та зробив висновок. Тим, хто закінчив навчання зі звичайним дипломом, легше працевлаштуватися.

Натомість, з точки зору психолога, таке нововведення особливо не вплине на сам процес навчання студентів. Навіть навпаки, серед них зникне конкуренція.

Зараз постанову затверджують у Міністерстві юстиції. Та до Міносвіти вже надходять пропозиції повернути відзнаку на титульну сторінку. Попри це, виші намагаються сприяти студентам в зароблянні не оцінок, а репутації.

Читайте також: Чи зміняться умови набору 10-11 класів у школах України?