Поки одні вакцинують - інші чекають. Україна, разом з країнами Африки та Азії досі очікує поставки вакцини від коронавірусу. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що вже у березні зможуть розпочати першу хвилю щеплення проти COVID-19. Хто за ким у черзі та чи справді так буде, з'ясовував Дмитро Тригубець.

Поки Україна чекає поставку вакцини в рамках програми COVAX, уже понад 30 країн світу, за даними порталу Слово І Діло, уже активно проводять вакцинацію свого населення. Абсолютним лідером є Ізраїль, де станом на 16 січня ввели уже два мільйони доз вакцини, що складає четверту частину населення країни. Україна ж, за словами міністра охорони здоров'я Степанова, розраховує отримати препарат китайської компанії Sinovac у кількості понад 700 тисяч доз, договір з компанією уже підписаний.

МОЗ затвердило план вакцинації, де в першій черзі- медики, військові та люди похилого віку. За словами міністра вони зможуть вакцинуватись уже на початку березня.

Ми вирішили опитати людей, чи готові вони вакцинуватись. Одиниці з нами опитаних заявили про те, що вони готові це зробити.

Причиною для такого побоювання серед суспільства є відсутність будь-якої попередньої інформаційної кампанії, де людям пояснили б усі можливі ризики. До того ж після прививки вакциною ПФАЙЗЕР у Норвегії 23 особи померло від побічних ефектів. Варто зауважити що всі ці особи, це люди похилого віку з численними ускладненнями перебігу захворювання. Але даний прецедент неабияк налякав світову спільноту. Тому люди зараз зважають всі за і проти. Для тих, хто все ж проявить бажання вакцинуватись, така можливість з'явиться в найкращому випадку, тільки в кінці 2021 року - початку 2022.

Читайте також: У Рівному волонтери просять допомогти придбати ліки новонародженим діткам