Джерело: Sarny.rayon
65-річна сарненчанка Тетяна Галах займається унікальною справою - соломоплетінням.

У минулому майстер виробничого навчання училища за номером 22 вже 26 років виплітає з соломи неймовірні речі: дідухи, їжачки, капелюхи, картини, віночки, шкатулки і хлібниці. Про це пише Катерина Павлюк на сайті Sarny.rayon.

Рукодільниця переконує, що це справа всього життя. А її вироби слугують різдвяними прикрасами не однієї домівки близьких та знайомих.

Солом'яні вироби, а зокрема і дідухи, сарненчанка виготовляє на замовлення. Навички стародавнього ремесла отримала самотужки.

Сплести одного дідуха, за словами майстрині, вдається за 2 дні. Значно тривалішою є підготовка матеріалу до роботи. Каже, дуже важливо вчасно зібрати жито, адже щороку воно різне, так ще дуже залежить від природних умов.

За словами рукодільниці житня солома – матеріал енергетично потужний. Жито – це символ життя, отож має величезне символічне навантаження.

"Жито – це рослина, яка у будь якому виробі є оберегом. Тому що зернинка падає у землю, додається сила землі, тепло сонечка, тело людських рук – творить чудеся. Повірте мені" – запевняє майстриня.

Дідух, сіно, різдвяні традиції мають позитивний заряд енергії, дають нам відчуття таємничості і свята. Наші предки вірили, що душі померлих родичів збираються на Різдво в оселях і осідають на гілочки дідуха. Таким чином вони оберігають нас від всіляких негараздів.

Нагадаємо, ставлять дідуха на покуті – місці у східному кутку оселі, де висять ікони, вважають оберегом оселі і кажуть: "Дідух у хату – біда з хати". Він стоїть у помешканні від Святвечора (6 січня) до Водохреща (19 січня). Викидати різдвяне дерево не можна, його обмолочують, зерно висівають у землю, а солому спалюють.

"Притьок тай й Коляда втьок" – так у нас тут на Поліссі кажуть про час, коли виносять з хати дідух, – розповідає Тетяна Романівна. – А припадає це на Водохреща. Коли на дворі темніло, солом’яного дідуха виносили з хати на вигін села або в сад і спалювали – "пускали на теплий дух".

Це був старовинний обряд спалення зими, щоб накликати ранню весну.

"Дідух – це та нерозривна ниточка, яка пов’язує минуле і теперішнє, та веде до майбутнього. Коли сидітимете за святковим столом – подякуйте своїм предкам і попросіть підтримки в новому році" – побажала Тетяна Романівна Галах. 

Читайте також: Школярі з Рівненщини сплели маскувальну сітку для українських військових