Управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації оновило рекомендований алгоритм дій у зв’язку з посиленням карантинних обмежень у період з 11 січня до 22 січня.

"До нас в управління освіти і науки надходить щоденно безліч питань щодо організації освітнього процесу в закладах та установах освіти під час посилення карантинних обмежень. Для того, щоб учасники освітнього процесу зрозуміли алгоритм, ми підготували рекомендації для усіх типів закладів: дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти та інших", – зазначає начальник управління Петро Коржевський.

Рекомендований алгоритм дій
у зв’язку з посиленням карантинних обмежень
у період із 11 січня до 22 січня 2021 року

  • Заклади дошкільної освіти (ЗДО)

Працюють у звичному режимі й мають право приймати дітей, зокрема й нових вихованців за умови, що оригінали їхніх документів батьки нададуть не пізніше 10-денного терміну по закінченні карантинних обмежень.

  • Спеціальні заклади загальної середньої освіти (спеціальні ЗЗСО)

Організація освітнього процесу здійснюється у звичному режимі, проте керівники закладів освіти мають право запровадити дистанційну або змішану технологію навчання. Спілкування з дорослими (батьками, відвідувачами) повинно бути лише в онлайн-форматі. Адміністрація закладів має організувати та оприлюднити додаткове роз’яснення правил роботи під час карантину.

  • Заклади загальної середньої освіти (ЗЗСО)

Освітній процес рекомендується здійснювати за технологією дистанційного навчання. Задля цього адміністрація повинна провести педраду, на якій має бути ухвалено рішення про дистанційне навчання та розроблено відповідний розклад занять. Уроки проводяться за допомогою онлайн-засобів. Ведення журналів та збори колективу також проходять дистанційно. На сайті закладу або в соцмережах потрібно попередити всіх учасників освітнього процесу про зміни формату та розкладу.

Адміністрація ЗЗСО також повинна подбати про:
– вчителів, які не мають вдома технічного забезпечення для проведення онлайн-уроків, та надати їм таку можливість;
– розміщення на електронних сторінках закладу посилання на шкільні події та розклад онлайн-уроків.

  • Заклади професійної (професійно-технічної) освіти (ЗП(ПТ)О)

Другий семестр має розпочатися не раніше 18 січня. Навчання з використанням дистанційних технологій триватиме з 18 до 24 січня.

Адміністрація ЗЗСО також повинна подбати про:
– інформування всіх учасників освітнього процесу;
– розміщення додаткової інформації на сайтах та у соцмережах;
– визначити учнів, які з об’єктивних причин не мають змоги повернутися додому на період карантину, та створити безпечні умови для їхнього проживання та дистанційного навчання.

  • Заклади позашкільної освіти (ЗПО)

Уся робота гуртків, секцій, творчих об’єднань тощо має здійснюватися виключно в онлайн-форматі. Заклади самостійно обирають інструментарій для організації дистанційного навчання та повідомляють про це учасникам навчання в електронному форматі – на сайті, у соцмережах, особистими повідомленнями.

  • Інклюзивно-ресурсні центри (ІРЦ)

У період із 11 до 24 січня комплексну оцінку для визначення особливих освітніх потреб дитини не проводять. Проте батьки чи опікуни можуть надавати документи на розгляд за допомогою онлайн-системи ІРЦ. Усі комунікації з дітьми та батьками відбуваються онлайн. Адміністрація складає розклад роботи персоналу, розподіляє завдання.

Закладам та установам освіти області управління освіти і науки також рекомендує проводити роботу з учителями в онлайн-форматі. На допомогу директорам та всім учасникам освітнього процесу рекомендуємо створити Google-календар подій з інформацією щодо онлайн-заходів з 11 до 24 січня.

Нагадаємо, уряд запровадив локдаун з 8 до 25 січня 2021 року, який, зокрема, забороняє відвідування шкіл. 

Читайте також: Рівненська міська рада офіційно повідомила про запровадження локдауну