Свято наближається. Незабаром рівняни зустрічатимуть кілька зимових свят. Про це свідчить початок продажу різдвяних дерев, які є одним із головних елементів декору у цей сезон. Ілля Томашевський дізнавався, як на Рівненщині вирощують вічнозелених.

Процес вирощування новорічних дерев досить складний. Починається все зі святої-святих у комплексі по переробці шишок. Саме у цьому місці зароджується майбутнє лісу.

Сучасна технологія включає кілька етапів підготовки насіння. Це передусім сортування і сушіння шишок, далі – вилучення з них насіння. Потім так зване обезкрилення насіннєвого матеріалу і нарешті його знезараження та підсушування.

Цей процес триває близько двох днів в залежності від партії та її вологості. Отримане в результаті переробки насіння буде зберігатись в холодильній камері лісництва. Після чого насіння висаджують в спеціальні короби, де ростуть орієнтовно два роки.

Через рік-два дерева пересаджують на плантації, де будуть надалі рости хвойні дерева.

Їх заготовляють на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок догляду за лісами. Традиційно споживачам пропонуватимуться сосни звичайні, ялини, ялиці, а також інші хвойні дерева, якими можна прикрасити оселі до свята. Разом з тим, далеко не всі дерева з плантації вирубуються. Якщо їх ніхто не купує, то вони ростуть далі.

Лісівники розповідають, що для того, щоб ялинки не зрубували для збуту на чорному ринку, в кожному лісництві є спеціальні рейдові групи, які цілодобово чергують та слідкують за порядком.

Інспекції будуть проводитись не лише у лісах, а й у місцях продажу новорічних дерев. Порушників, які продаватимуть незаконно здубані дерева, штрафуватимуть.

Усі ялинки, які продають на ринках, повинні бути зі спеціальними уніфікованими засобами, які чіпляють щоб засвідчити, що вона не крадена.

Традиційно, вартість святкових дерев залежатиме від їх висоти і у середньому відпускна ціна одного дерева з лісгоспів становитиме 67 гривень.

Читайте також: Стало відомо, чи працюватимуть продовольчі ринки Рівненщини в період локдауну